Ρωσία: Η FSB ανακοίνωσε ότι συνέλαβε Ουκρανούς «δολιοφθορείς» που ανατίναξαν στόχους σε πυρηνικούς σταθμούς

 

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε «δολιοφθορείς» απόπ την Ουκρανία που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες του Κιέβου, οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις που αποσκοπούσαν στην διατάραξη της λειτουργίας ρωσικών πυρηνικών σταθμών.


«Ομάδα δολιοφθορέων της ουκρανικής υπηρεσίας κατασκοπείας προσπάθησε να ανατινάξει περίπου τριάντα γραμμές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των πυρηνικών σταθμών Λένινγκραντ και Καλίνιν», στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στις αρχές Μαΐου, σημειώνει η FSB σε ανακοίνωσή της.

«Σύμφωνα με την ιδέα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, αυτό θα οδηγούσε στη διακοπή (της λειτουργίας) πυρηνικών αντιδραστήρων, στην διατάραξη της φυσιολογικής λειτουργίας πυρηνικών σταθμών και στην πρόκληση σημαντικής βλάβης στην οικονομία και τη φήμη της Ρωσίας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ανατίναξαν έναν πυλώνα

Οι δολιοφθορείς «κατάφεραν να ανατινάξουν τον πυλώνα γραμμής υψηλής τάσης και να τοποθετήσουν νάρκες στη βάση τεσσάρων άλλων γραμμών υψηλής τάσης του πυρηνικού σταθμού Λένινγκραντ», που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, διευκρίνισε η FSB.


Εκρηκτικοί μηχανισμοί τοποθετήθηκαν επίσης κοντά σε επτά πυλώνες γραμμών υψηλής τάσης που συνδέονται με τον πυρηνικό σταθμό Καλίνιν, σημείωσε.


Στη δημοσιότητα τα ονόματα των Ουκρανών – Είχαν Ρώσους συνεργούς

Δύο «Ουκρανοί πολίτες, ο Αλεξάντρ Μάιστρουκ, γεννηθείς το 1978 και ο Έντουαρντ Ουσάτενκο, γεννηθείς το 1974 συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις αυτές και σε αυτούς μπορεί να επιβληθούν ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της FSB.

Ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε για έναν τρίτο άνδρα, τον Γιούρι Κίτστσακ, έναν Ρωσο-ουκρανό γεννηθέντα το 1963, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Δύο Ρώσοι συνεργοί των δολιοφθορέων αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν», σύμφωνα με την FSB, ως ύποπτοι για την παροχή μέσων επικοινωνίας και οχημάτων με πλαστές πινακίδες.


Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατέσχεσαν εξάλλου κατά την σύλληψη των «δολιοφθορέων» 36,5 κιλά εκρηκτικών και περίπου 60 πυροκροτητές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διεξάγεται έρευνα

Στις αρχές του μήνα, μερικές ημέρες πριν από τον εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης» επί των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων στη Ρωσία, η χώρα αντιμετώπισε μια σειρά επιθέσεων και σαμποτάζ, ιδίως τον εκτροχιασμό δύο αμαξοστοιχιών μεταφοράς εμπορευμάτων και πυρκαγιά σε αποθήκη πετρελαίου που οφειλόταν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Οι ρωσικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης στις αρχές Μαΐου την πρόκληση βλάβης σε γραμμή υψηλής τάσης στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω σχετικά με το περιστατικό όταν συνέβη.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *