«Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Έρχονται τα F-35 στην Ελλάδα»

 

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ξεκαθάρισε ότι τα F-35 που θέλει η Ελλάδα είναι πια κοντά στο να… πάρουν τον δρόμο για τη χώρα μας.


Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, καλεσμένος της Χιακής Ομοσπονδίας που τον τίμησε με το 3ο «Ιόνιο Μετάλλιο Τιμής« (Ionian Medal of Honor). Εκεί μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα F-35 που αγοράζει η χώρα μας από τους Αμερικανούς, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία.

Για την πώληση των F-35 από τις ΗΠΑ στη χώρας ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε είναι κοντά στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της (αμερικανικής) Κυβέρνησης για την διαδικασία εξαγοράς, αλλά οι εγκρίσεις έχουν ήδη δοθεί, οπότε έρχονται», τόνισε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσο μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να καθίσουν στο τραπέζι και να λύσουν τις διαφορές τους υπό νέες συνθήκες, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έδειξε αισιόδοξος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις κάλπες.


«Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα μετά τις εκλογές. Αναμφίβολα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει πως ο ίδιος έχει θέληση να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, ειρήνη και ασφάλεια».


Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ πρόσθεσε πως πέρα από τις εκλογές υπάρχει μια κατανόηση ότι η ειρήνη και η ευημερία δεν έρχονται μέσα από την διαμάχη αλλά από την ηρεμία και την ασφάλεια. «Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα μετά τις εκλογές, όταν πέσουν οι τόνοι και υπάρξει μια διαφορετική στάση» είπε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πολιτικός σχολίασε και το εκλογικό αποτέλεσμα τους α’ γύρου στην Τουρκία, όπου πρώτος ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επισήμανε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιοι θα είναι οι ηγέτες τους. «Βλέπω τα αποτελέσματα όπου η συμμαχία της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την απόφαση των Τούρκων πολιτών, αλλά έχει ένα στενό περιθώριο για να το κάνει» είπε.

«Πυρά» κατά Ερντογάν

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ έκανε αναφορά και στις ομοβροντίες που εξαπολύει τελευταία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και έριξε «πυρά» κατά του προέδρου της Τουρκίας.


«Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάνει τα πάντα και ό,τι θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για να νικήσει. Υπάρχει μια πολυεπίπεδη διαδικασία στην Τουρκία. Έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ, αντίπαλοι του είναι στην φυλακή. Έχει το πλεονέκτημα της τουρκικής διακυβέρνησης να υποστηρίζει τους σκοπούς του. Θα πει και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να κερδίσει και θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα».

Αλλά ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα σημείωσε, το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει στο μέλλον η Τουρκία.

«Θα είναι ο νατοϊκός σύμμαχος που πάντα θέλαμε να είναι ή αν θα επικρατεί αναταραχή; Θα το δούμε», κατέληξε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *