Ψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής το σ/ν για τον Πολιτισμό. Μενδώνη: Δέσμιος συντεχνιών ο Τσίπρας

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό από την αρμόδια επιτροπής της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής, η επεξεργασία του οποίου ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση.


Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής του η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε.

Όπως είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης, μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της αντιπολίτευσης βρέθηκε το προεδρικό διάταγμα 85 για τους καλλιτέχνες με αφορμή τις παραιτήσεις καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου και τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, του καλλιτεχνικού κόσμου.

 Απαντώντας στην αντιπολίτευση που την κατηγόρησε για «προσβλητική στάση απέναντι στον καλλιτεχνικό κόσμο και τα δίκαια αιτήματα του», η κ. Μενδώνη αντέτεινε ότι, «το προεδρικό διάταγμα κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».


Παράλληλα υποστήριξε ότι «δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο η παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου λόγω του προεδρικού διατάγματος καθώς η κυβέρνηση ξεκαθάρισε με νέα διάταξη ότι για τις προσλήψεις στο δημόσιο εξαιρούνται οι καλλιτέχνες».


«Δεν αλλάζει τίποτα για το καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό έργο. Δεν τους έβλαπτε σε τίποτα αλλά παρ’ όλα αυτά εμμένουν στο προεδρικό διάταγμα υποβαθμίζοντας τις σπουδές τους», ανέφερε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε:

Σχολιάζοντας το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να αποσυρθεί άμεσα το προεδρικό διάταγμα και να αναγνωρίσει τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών ως Τ.Ε, η κ. Μενδώνη τον κατηγόρησε ότι είναι δέσμιος συντεχνιακών ομάδων.

 «Αυτό ακριβώς έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναγνώρισε τα εργασιακά δικαιώματα τους ως ΤΕ, όχι ως ακαδημαϊκά. Ο κ. Τσίπρας είναι δέσμιος συντεχνιακών ομάδων εξ’ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια είναι ακριβώς η θέση του για τα πτυχία των καλλιτεχνών», ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε λόγο «για μαύρη μέρα στο πολιτισμό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω στα δίκαια αιτήματα του κόσμου του πολιτισμού που ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος» και τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης παραιτούνται οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και δεν γίνεται κουβέντα».


 «Οι διαρροές σε φίλια μέσα ενημέρωσης ότι παραιτούνται εκ του ασφαλούς, είναι ακόμα πιο προσβλητική και ταπεινωτική όχι για τους καθηγητές αλλά για την πολιτική ηγεσία που καταδέχεται να κάνει τέτοιες διαρροές αντί να σκύψει στο πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι ένα, το ζητάμε και τώρα και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού. Απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Π.Δ/85 του 2022 και αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων ως Τ.Ε. Είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η πολιτεία. Αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, θα έχει προσθέσει τη πιο μαύρη σελίδα στο πολιτισμό».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *