Ποιος είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς – Υπηρετεί επί 36 χρόνια το θεσμό της Δικαιοσύνης

Ο Ιωάννης Σαρμάς θα είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, καθώς κλήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη 1 το μεσημέρι για να αναλάβει τον ρόλο αυτό.


Ο Ιωάννης Σαρμάς υπηρετεί επί 36 χρόνια το θεσμό  της Δικαιοσύνης, τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Από 2019 είναι πρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι  ένας μεταξύ των τριών πρόεδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που μπορεί να διοριστεί υπηρεσιακός Πρωθυπουργός σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές.

Ο κ. Σαρμάς  είναι ο αρχαιότερος από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας, Άρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο), αν και σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος, το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το τρίτο κατά σειρά δικαστήριο από το οποίο μπορεί να διοριστεί υπερεσιακός Πρωθυπουργός.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, άτυπα εξέφρασε την πρόθεσή της να μην αναλάβει το βάρος των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών καθηκόντων. Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στην εκπνοή του ερχόμενου μήνα.


Η διαδρομή του


Ο Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω  το έτος 1957, είναι   έγγαμος  και  έχει  δύο παιδιά.

Πέρασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών  έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα   μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).

Στην  συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα και έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986). Την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986)  συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Η τελική του επιλογή ήταν δικαστής στο  Συμβουλίου της Επικρατείας (1987)  και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε  στο Ελεγκτικό  Συνέδριο στο οποίο παραμένει έως σήμερα.  Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου  ανέλαβε το Νοεμβρίου του 2019   με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία,  η οποία λήγει τον  ερχόμενο Νοέμβριο.


Είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης   (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου  (Νοέμβριος 2022)  και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).

Από το 2002 έως το 2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη  πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).

Δίδαξε  στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη  νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).

Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ακόμη, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *