Πέθανε ο Τούρκος που με ένα νεύμα είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του Κύπριου ήρωα, Σολωμού Σολωμού

Ο Τούρκος στρατιωτικός Χασάν Κουντακτσί, που έδωσε την εντολή για την δολοφονία του Κύπριου ήρωα, Σολωμού Σολωμού στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στις 14 Αυγούστου του 1996, άφησε την τελευταία του πνοή χθες στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 86 ετών.


Ο Χασάν Κουντακτσί ήταν ο στρατιωτικός που με ένα μόνο νεύμα του έδωσε την εντολή της δολοφονίας του Σολομού Σολωμού.

Το χρονικό της έντασης και της δολοφονίας

Η ένταση στα σύνορα της Κύπρου με το ψευδοκράτος στη Δερύνεια είχαν ξεκινήσει πριν την δολοφονία του Σολωμού Σολωμού. Είχαν ξεκινήσει με την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στις 11 Αυγούστου 1996. Ο Κύπριος ήρωας δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο (χτυπήματα με πέτρες, ξύλα κ.α.) από Τούρκους πολίτες και αστυνομικούς στην διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στην περιοχή της νεκρής ζώνης, στη Δερύνεια.

Την ημέρα της κηδείας του Tάσου Ισαάκ, στις 14 Αυγούστου 1996, ημέρα μνήμης της κατάληψης της Αμμοχώστου, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στον χώρο της δολοφονίας του Ισαάκ.


Στο σημείο εκείνο οι Κύπριοι δέχτηκαν επίθεση από Τούρκους. Ο Σολομών Σολωμού δεν πτοήθηκε. Μέσα στο χαμό μπήκε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει στον ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ο Κουντακτσί έδωσε εντολή να πυροβοληθεί ο Σολωμού και ο Κύπριος ήρωας έπεσε νεκρός.


Η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα για τον Κουντακτσί, ο οποίος δεν παραδόθηκε φυσικά και έμεινε εγκλωβισμένος από τότε στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τις ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολομώντος Σολωμού, ήταν και ο Κενάν Ακίν, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των τουρκικών μυστικών δυνάμεων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *