«Η κυβέρνηση συνεργασίας προϋποθέτει πολιτική συμφωνία επί προγραμματικών συγκλίσεων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εδραιωμένη κουλτούρα συνεργασιών και τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η απαιτούμενη πολιτική πρώτη ύλη για κυβερνήσεις συνεργασίας», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Απογευματινή της Κυριακής ο Γιάννης Οικονόμου.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ προσθέτει πως ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται σε πορεία συνάντησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Διαγκωνίζονται για την κληρονομιά του 1981 χωρίς να κατανοούν ότι ασχολούνται με κάτι που είναι πιο κοντά στο 1940 παρά στο 2023. Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης διαπνέεται από μένος εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, που τον οδηγεί σε πολιτικά παράλογες θέσεις, όπως το να προκρίνει ως πρωθυπουργό τον άγνωστο Χ. Σε συνθήκες διεθνούς και περιφερειακής αστάθειας απαιτείται η Ελλάδα να έχει αυτοδύναμη, σταθερή και ταχέων αντιδράσεων Κυβέρνηση», αναφέρει.
Για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25 σημειώνει: «Οι ατζέντες τους είναι παραπλήσιες και συγκλίνουν στο ότι είναι στραμμένες στο παρελθόν και τους ενώνουν ξεπερασμένες ιστορικά και πρακτικά ιδεολογίες, αλλά και η μανία εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην πραγματικότητα δεν αποκλείουν την προοπτική κυβέρνησης ηττημένων, αλλά με ήξεις αφήξεις συσκοτίζουν και μπερδεύουν τους πολίτες. Εξάλλου, φάνηκε μόλις προχθές ότι ο κ. Βαρουφάκης και μέρος του ΣΥΡΙΖΑ εκπονούν εξίσου σχέδιο για παράλληλο νόμισμα. Επίσης, στο debate ήταν έκδηλη η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ρίξει γέφυρες».
Για τις προτεραιότητες της δεύτερης τετραετίας ο κ. Οικονόμου σημειώνει τα εξής: «Οι προτεραιότητες είναι σαφέστατες και διακηρυγμένες. Μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι έτοιμη και πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει τους μισθούς, φέρνοντάς τους στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ορίζοντα τετραετίας. Επίσης, έχουμε σχέδιο και πόρους για να προχωρήσουμε στον πλήρη εκσυγχρονισμό της δημόσιας υγείας, θεραπεύοντας κάθε ανεπάρκεια σε υποδομές και προσωπικό. Τέλος, βασική μας κατεύθυνση είναι και η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους. Παράλληλα με αυτά, θα συνεχίσουμε τολμηρά και δυνατά το έργο μας σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, στους οποίους ήδη έχουμε παραγάγει πλούσιο έργο: στην άμυνα, την παιδεία, τις συντάξεις, τις υποδομές και όλα τα άλλα».
Ερωτάται επίσης για την επενδυτική βαθμίδα: «Η οικονομία μας, σε επίπεδο δεικτών και μεγεθών, είναι έτοιμη για την αναβάθμιση και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αναμένεται να απογειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας μας, σε κάθε της έκφανση. Και είναι έτοιμη γιατί τα τέσσερα τελευταία χρόνια κάναμε πολλή δουλειά, η οποία αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε με πολλαπλές αναβαθμίσεις από τους διεθνείς ανεξάρτητους οίκους αξιολόγησης. Οι οίκοι αυτοί έχουν ξεκαθαρίσει όμως ότι το τελικό βήμα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, προϋποθέτει σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία έφερε τη χώρα έως εδώ και οι επενδυτές εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία. Πώς να εμπιστευθούν όσους θέλουν να ανατινάξουν τις τράπεζες ή σχεδιάζουν παράλληλο νόμισμα;».
Δίνει επίσης απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προσθέτει εξαγγελίες της τελευταίας στιγμής: «Σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας ο Πρωθυπουργός μετατρέπει την οικονομική πρόοδο σε κοινωνικό πλεονέκτημα, στηρίζοντας περισσότερο τα στρώματα εκείνα που πλήττονται περισσότερο από τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις. Συνεπώς, απλά συνεχίζει, και θα συνεχίζει όσο είναι πρωθυπουργός, να στηρίζει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Στήριξη που έρχεται από το πλεόνασμα υπεραπόδοσης της οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να λέει ότι είναι φιλολαϊκό κόμμα και ενδιαφέρεται για τη νεολαία, φαίνεται ότι υποκρίνεται, αφού μας μέμφεται που βοηθάμε την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα που έπαιρνε και δεν έδινε, εμείς το αντίστροφο».
Επιπλέον απαντά και στην κριτική της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια: «Εμμονική είναι η αντιπολίτευση, η οποία δεν θέλει να αποδεχθεί το εμπειρικά επιβεβαιωμένο: τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η μείωση του ΦΠΑ δεν οδήγησε σε μείωση των τιμών. Η μείωση του ΦΠΑ είναι ανέξοδα λόγια. Φαίνεται ως λύση, ενώ δεν είναι. Η Κυβέρνηση, με σχέδιο και ειλικρίνεια, έχει εφαρμόσει μια σειρά από πολιτικές που έχουν ενισχύσει άμεσα τους καταναλωτές, ώστε αυτοί να ανταποκριθούν στην εισαγόμενη ακρίβεια. Όπως έγινε και με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι και με την ακρίβεια στα αγαθά θα φτάσουμε, βήμα το βήμα, στο σημείο που θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα. Η ακρίβεια θα φύγει, αλλά η αύξηση των εισοδημάτων θα είναι μόνιμες».
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ τοποθετείται και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Η επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής οφείλεται στο ότι πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, δίχως να ετεροκαθοριζόμαστε. Ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα τόσο με σύγχρονο εξοπλισμό όσο και με ισχυρές συμμαχίες. Από θέση ισχύος πια είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά με προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και επιδιώκουμε την καλύτερη έκβαση της κατάστασης».
Μια σκέψη για “Οικονόμου: “Η Ελλάδα χρειάζεται αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση ταχέων αντιδράσεων””
Δύσκολα η αυτοδυναμία .