Ο Πάπας Φραγκίσκος σκοπεύει να στείλει αντιπροσωπείες σε Ουκρανία και Ρωσία για να επιτύχει τερματισμό του πολέμου

Ο Πάπας Φραγκίσκος ελπίζει να στείλει προσωπικούς απεσταλμένους του στους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, με σκοπό να μεσολαβήσει για την επίτευξη εκεχειρίας, υποστηρίζει μια καθολική ιστοσελίδα.


Ο ιστότοπος Il Sismografo, που ειδικεύεται σε ειδήσεις από το Βατικανό και γενικά θεωρείται έγκυρος, γράφει ότι αυτή είναι η «αποστολή» για την οποία μιλούσε αινιγματικά ο ποντίφικας κατά την επιστροφή του από την Ουγγαρία τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, με βάση το σχέδιο του Φραγκίσκου, ο καρδινάλιος Ματέο Τσούπι από την Μπολόνια θα πάει στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο αρχιεπίσκοπος Κλαούντιο Γκουτζερότι, ο επικεφαλής του τμήματος Ανατολικών Εκκλησιών του Βατικανού, θα πάει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο πρόεδροι έχουν ήδη συμφωνήσει να συναντηθούν με τους απεσταλμένους του πάπα, γράφει ο Il Simografo, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή ή να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα, όπως παρέπεμψε έναν δημοσιογράφο στις πρόσφατες δηλώσεις του «υπουργού Εξωτερικών» του Βατικανού, καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος έχει πει ότι «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε πρωτοβουλία για την οικοδόμηση μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία».

Οι Τσούπι και Γκουτζερότι δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο. Μια διπλωματική πηγή είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι «συγκεκριμένο».


Το 2003 ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ είχε προχωρήσει σε μια παρόμοια ενέργεια, στέλνοντας εκπροσώπους του στην Ουάσινγκτον και τη Βαγδάτη, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποτρέψει τον πόλεμο στο Ιράκ.


Ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Φραγκίσκο στο Βατικανό το περασμένο Σάββατο αλλά στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά υποβάθμισε την πιθανότητα μιας μεσολάβησης του πάπα. «Με κάθε σεβασμό στην Αγιότητά του, δεν χρειαζόμαστε μεσολαβητές, χρειαζόμαστε μια δίκαιη ειρήνη (…) Ο Πούτιν μόνο σκοτώνει. Δεν χρειαζόμαστε μια μεσολάβηση μαζί του», είπε στην ιταλική τηλεόραση.

Κατά την επιστροφή του από την Ουγγαρία, στις 30 Απριλίου, ο πάπας είχε κάνει μια αινιγματική δήλωση για την ανάμιξη του Βατικανού ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. «Υπάρχει μια αποστολή σε εξέλιξη αλλά ακόμη δεν είναι προς δημοσιοποίηση. Όταν συμβεί αυτό, θα την αποκαλύψω», είπε στους δημοσιογράφους. Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το θέμα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 σκέψεις για “Ο Πάπας Φραγκίσκος σκοπεύει να στείλει αντιπροσωπείες σε Ουκρανία και Ρωσία για να επιτύχει τερματισμό του πολέμου”