Με όνομα νεκρού βρέφους κυκλοφορούσε στην Ελλάδα η Ρωσίδα κατάσκοπος

Την δράση της Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, της Ρωσίδας κατασκόπου που διέμενε στην Αθήνα και διατηρούσε κατάστημα στο Παγκράτι, ξεσκέπασε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).


Η ΕΥΠ αποκάλυψε ότι η κατάσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούσε το όνομα «Μαρία Τσάλλα», ενώ οι αστυνομικές αρχές έβαλαν στο στόχαστρο την υπόθεση κατόπιν πληροφόρησης τον Ιανουάριο για την ύποπτη δράση της στην Ελλάδα.

Η «Μαρία Τσάλλα» είχε ληξιαρχική πράξη γέννησης στην οποία φέρεται να είναι ομογενής, γεννημένη το 1991 και είχε πάρει την ημερομηνία γέννησης ενός βρέφους που είχε φύγει από τη ζωή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΥΠ, η Ιρίνα Αλεξάντρο Σμίρεβα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ανήκει στην κατηγορία των «illegals», κατασκόπων που στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έτσι ώστε να σταλούν σε δυτικές χώρες και να αναλάβουν έναν συγκεκριμένο, ειδικό, ρόλο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες η «κατασκευή» ενός τέτοιου χαρακτήρα κοστίζει περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Η «Μαρία Τσάλλα» φαίνεται να μην είχε καμία επαφή με τη ρωσική πρεσβεία, αλλά δρούσε αυτόνομα. Επίσης, φέρεται να έχει σχέση με Ρώσο συνάδελφό της που είναι σε παρόμοια αποστολή στη Βραζιλία, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα είχε αναπτύξει σχέσεις με έναν Έλληνα.


Πλέον, η έρευνα των ελληνικών αρχών στρέφεται στο ποια ήταν η αποστολή της στη χώρα μας. Το προφίλ της φωτογράφου που είχε χτίσει, όπως λένε αρμόδιοι, της είχε δώσει την ελευθερία να μπορεί να φωτογραφίζει ό,τι ήθελε χωρίς να κινεί υποψίες για τη δράση της. Το γεγονός ότι είχε αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα της έδινε και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, συνεπώς μπορεί να έχει απλώσει τη δράση της και σε άλλες χώρες, κάτι που εξετάζουν τώρα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ελλάδας.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *