Μάκης Βορίδης: «Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν»

 

Τη διαβεβαίωση ότι «οι αποκεντρωμένες διοικήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν» έδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «στην πραγματικότητα τελειώνει με τον τρόπο αυτό η συζήτηση να κλείσουν ή να μην κλείσουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις». «Είναι μια συζήτηση που την κλείνουμε. Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίζεται» τόνισε χαρακτηριστικά.


Μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «η συμβολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης» που διοργάνωσαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΕΚΔΑΑ στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στη συζήτηση που γίνεται επί χρόνια περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ενδεχόμενης κατάργησης των αποκεντρωμένων. Στο σημείο αυτό τόνισε πως «συνταγματικά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό γιατί υπάρχουν κρατικές αρμοδιότητες από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που δεν έχουν χαρακτήρα τοπικό και επομένως δεν μπορούν να μεταφερθούν».

Παράλληλα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τα θέματα των αρμοδιοτήτων, σημείωσε ότι με τον νόμο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση δημιουργείται για πρώτη φορά οργανωμένος μηχανισμός διαλόγου, συζήτησης και απόφασης για το πού πρέπει να πάει κάθε αρμοδιότητα και γνωστοποίησε πως το υπουργείο εξετάζει το θέμα της αξιολόγησης ώστε οι πολίτες να αξιολογούν την παροχή των υπηρεσιών.

Επιπλέον σχολίασε ότι οι αποκεντρωμένες διοικήσεις έχουν μια κεντρική αποστολή στο εξής, πρέπει να στελεχωθούν, μπαίνουν οι υπάλληλοί τους στην κινητικότητα, χωρίς όμως να να υπάρχει τάση μεγάλης φυγής ενώ θα νομοθετηθεί επίδομα για τη στέγαση των υπαλλήλων στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

«Το μέλλον, κατά τη γνώμη μου, είναι το εξής: οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να πατήσουν στα πόδια τους, να αξιολογηθούν σωστά, να βλέπουμε σχέδια δράσης σωστά, που υλοποιούνται και εν συνεχεία να αρχίσουν σε πρώτη φάση να παίρνουν πίσω τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των υπουργείων» πρόσθεσε. Χαρακτήρισε ακόμη τις αποκεντρωμένες διοικήσεις ως βασικά εργαλεία για την προσέλκυση των επενδύσεων.


Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι αντικείμενο της συζήτησης που γίνεται είναι το πώς θα μπορέσει η αποκεντρωμένη διοίκηση να είναι εγγυήτρια της νομιμότητας σε μια σειρά ζητημάτων και να είναι καταλύτης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και επιταχυντής διαδικασιών. «Πιστεύω ακράδαντα στη δημόσια διοίκηση» είπε και τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν πάρα πολλές επενδύσεις και θα διαπιστωθεί στην πράξη η ανάγκη συνεργασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης με επιχειρήσεις και κράτος.


Στο ρόλο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΑΑ) στην υλοποίηση των πολιτικών του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΚΔΑΑ Παρασκευή Δραμαλιώτη, η οποία, παράλληλα, χαρακτήρισε ως μεγάλο ζήτημα την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση των φορέων που θα αναλάβουν τη χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής. Η ίδια δήλωσε ικανοποιημένη για το ευρύ έργο της αποκεντρωμένης διοίκησης και ανέφερε ότι ξεκίνησε διάλογος με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις με συγκεκριμένα θέματα ανά περιοχή.

Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννης Σάββας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αποκέντρωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί από περιφερειακές υπηρεσίες υπουργείων καθώς, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει μια οριζόντια δομή που διαπερνά τους τομείς της δημόσιας πολιτικής. Αυτός είναι ο σκοπός της αποκεντρωμένης διοίκησης, σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε, άλλωστε, σε ζητήματα αρμοδιοτήτων και τόνισε: «αυτό που θέλουμε είναι η συγκέντρωση σε έναν φορέα, όπως οι αποκεντρωμένες, των κρατικών αρμοδιοτήτων που ασκούνται από περιφερειακές υπηρεσίες υπουργείων ώστε να δίνεται μια ολοκληρωμένη υπηρεσία στις επιχειρήσεις».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *