Λουκίδης: «Όχι» στη γενικευμένη χρήση μάσκας – Τρίμηνο με αυξημένο, αλλά διαχειρίσιμο ποσοστό λοιμώξεων

Ο πνευμονολόγος και Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, τόνισε ότι αναμένεται αύξηση κρουσμάτων από τις λοιμώξεις και τον κορονοϊό το επόμενο τρίμηνο, μιλώντας στην ΕΡΤ, αλλά ξεκαθάρισε ότι λέει «όχι» στη γενικευμένη χρήση μάσκας, διότι θεωρεί την κατάσταση διαχειρίσημη.


Ο Στέλιος Λουκίδης ανέφερε για την αύξηση των λοιμώξεων το επόμενο τρίμηνο:

«Διανύουμε περίοδο αυξημένου ποσοστού λοιμώξεων. Αυτό το γνωρίζαμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι μεταξύ 15 με 20 Δεκεμβρίου και κοντά στις 15 Μαρτίου θα έχουμε ένα τρίμηνο με αυξημένο ποσοστό λοιμώξεων. Φυσικά, σε σχέση με το παρελθόν υπάρχει και ο κορονοϊός και σαφέστατα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ποσόστωση της γρίπης εξαιτίας ίσως αυτά τα δύο χρόνων, δύο και κάτι χρόνων, το οποίο περάσαμε χωρίς ανοσιακή απάντηση απέναντι στη γρίπη», ανέφερε ο καθηγητής.

«Σίγουρα θα πιεστεί το σύστημα υγείας και σε πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην τριτοβάθμια, τα νοσοκομεία. Αυτό είναι σίγουρο. Το βλέπουμε και από τις εφημερίες μας. Οι εισαγωγές μας είναι διπλάσιες από πριν ένα μήνα και η προσελεύσεις είναι διπλάσιες από εκείνες πριν από ένα μήνα.  Από την άλλη νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και την εμπειρία πλέον και με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τα οποία έχουμε εισαγάγει να ξεπεράσουμε αυτό το αυτό το δύσκολο κομμάτι και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλο τον κόσμο όπως το κάναμε και στην περίοδο του κορονοϊού που ήταν ο «μοναδικός παίκτης» αν θέλετε να το εκλαϊκεύσουμε την προηγούμενη περίοδο», τόνισε ο πνευμονολόγος.

«Οι άνθρωποι που οδηγούν αυτή τη στιγμή τη βαρύτητα της νόσου είναι οι άνθρωποι που είναι πάνω από τα 75 έτη και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, ειδικά αυτοί που έχουν χαμηλή άμυνα.  Αυτοί οι άνθρωποι όταν συγχρωτίζονται, βρίσκονται σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει πολύς κόσμος, είναι καλό να προστατεύονται με τη μάσκα. Γιατί μην ξεχνάμε ότι ακόμα και η διεθνής ιατρική κοινότητα στις οδηγίες που έβγαλε για διάφορα χρόνια νοσήματα, έβαλε μέσα μια αυτοκριτική ότι ίσως τα προηγούμενα χρόνια δεν βάζαμε σε ενδημικές εξάρσεις λοιμώξεων τη μάσκα σαν μέσο προστασίας. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Πάντως όχι σε γενικευμένη χρήση. Η κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη. Φάνηκε ότι είναι κάτι το οποίο ζητούσε αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και γι αυτό, πρέπει και εμείς σαν υγειονομικές δομές να προσπαθούμε να το υποστηρίξουμε και να το προασπίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο» ανέφερε ο κ. Λουκίδης.


Ο καθηγητής προασπίστηκε επίσης τα γενόσημα εισπνεόμενα ελληνικά φάρμακα, ως εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα εισαγόμενα των πολυεθνικών εταιρειών. Ο Στέλιος Λουκίδης είπε στην ΕΡΤ για το θέμα αυτό.


 «Νομίζω ότι αυτή η προκατάληψη πρέπει να ξεπεραστεί. Έχουμε μια πολύ δυναμική ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία συμμετέχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην υγειονομική υποστήριξη της Ελλάδος και κάνει ταυτόχρονα εξαγωγές σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εισπνεόμενα γενόσημα, τα οποία έχουν ακριβώς την ίδια δραστικότητα και την ίδια αποτελεσματικότητα με αυτά των πολυεθνικών εταιρειών».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *