Κινεζικό αεροπλανοφόρο διέσχισε το Στενό της Ταϊβάν

Τρία κινεζικά πλοία, μεταξύ των οποίων το αεροπλανοφόρο Shandong, διέσχισαν σήμερα το Στενό της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

«Στολίσκος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ) τριών πλοίων, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Shandong, διέσχισε το Στενό της Ταϊβάν γύρω στο μεσημέρι σήμερα δυτικά της μέσης γραμμής κατευθυνόμενο προς τα βόρεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, αναφερόμενο στο αόρατο αυτό σύνορο στο μέσο του Στενού, το οποίο χαράχτηκε μονομερώς από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και το οποίο το Πεκίνο αρνείται να αναγνωρίσει.

Αν και η παρουσία κινεζικών πολεμικών πλοίων στο Στενό της Ταϊβάν παρατηρείται συνεχώς και αποτελεί αντικείμενο σχεδόν καθημερινών ανακοινώσεων από την Ταϊπέι, αυτή του αεροπλανοφόρου Shandong δεν είναι συνηθισμένη.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν «παρακολούθησαν την κατάσταση και ανέθεσαν σε αεροσκάφη (πολιτικής αεροπορικής περιπολίας), πλοία του ναυτικού και πυραυλικά συστήματα ξηράς να ανταποκριθούν σε αυτές τις δραστηριότητες», διευκρίνισε το υπουργείο της Ταϊβάν.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, που εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Το Πεκίνο λέει πως προτιμά την ειρηνική επανένωση, αλλά δεν αποκλείει τη χρήση βίας για να επιτευχθεί αυτό.

MYCONIAN COLLECTION

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *