«Καρφί» Χουλουσί Ακάρ για Ελλάδα: «Ατυχείς οι δηλώσεις για την γενοκτονία των Ποντίων» – «Νέες συνομιλίες μετά τις εκλογές»

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έριξε το «καρφί» του κατά της Ελλάδας με αφορμή τις ελληνικές δηλώσεις για την γενοκτονία των Ποντίων.


«Ατυχείς» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου, ο Χολουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk.

Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας ανέφερε για το θέμα: «Ενώ διάγουμε μια τέτοια περίοδο, είναι πραγματικά ατυχές το γεγονός να βγαίνει και να μιλάει έτσι και να χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις, για Πόντο κλπ. Είναι πραγματικά ατυχές. Εμείς λέμε, μην μπαίνουμε σε τέτοια θέματα, μην μιλάμε για αυτά, ας αφήσουμε τους ιστορικούς να κάνουν αυτό που είναι να κάνουν. Αυτό που εμείς προτάσσουμε είναι ο αμοιβαίος διάλογος».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Αιγαίο και έκανε πάλι λόγο για «προβλήματα».

«Το λέμε ξανά και ξανά. Τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι τόσο απλά προβλήματα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ας συστήσουμε αντιπροσωπείες και ας συζητήσουν για κάμποσο διάστημα. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν και να παράγουν λύσεις», είπε ο Ακάρ.


Νέες συνομιλίες μετά τις εκλογές


Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε επίσης ότι έχει συμφωνήσει με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι για να συνομιλήσουν μετά τις εκλογές στις δυο χώρες.

 «Μιλήσαμε και είπαμε μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε ξανά αυτές τις συνομιλίες, να συνεχίσουμε τις επαφές μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας με πολιτισμένο τρόπο μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αλλά ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη μία τέτοια διαδικασία, προέβησαν σε τέτοιες δηλώσεις για προεκλογικούς λόγους. Αυτό είναι πολύ λάθος και απαράδεκτο. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Τις απορρίπτουμε σφόδρα, δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια τώρα. Όπως πάντα λέμε, ας υπάρξουν ομάδες εργασίας για το αρμενικό ζήτημα, το ελληνικό ζήτημα. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν επ’ ουδενί να μας φιμώσουν με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς ή να μας τους επιβάλλουν ή να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη. Με τέτοιου είδες δηλώσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν τη διαδικασία και τις αμοιβαίες συμφωνίες. Μπορούν να προκαλέσουν ζημία. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας.

Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των διεθνών διαπραγματεύσεων και των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων. Αλλά αυτό που λέμε επίσης είναι ‘μην το παρεξηγήσετε, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αδυναμία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, στην Κύπρο. Δεν πρόκειται για απειλή», επισήμανε ο Χουλουσί Ακάρ

 «Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι»


Ο  Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο και στην τουρκική βιομηχανία παραγωγής όπλων, πυραύλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροπλανοφόρων κλπ και είπε χαρακτηριστικά ότι «το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι πια».

«Δεν υπάρχει στάση, δεν υπάρχει σταματημός, δεν υπάρχει στάση. Συνεχίζουμε, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει, δεν θα σταματήσουμε, έχουμε πετύχει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε», ανέφερε ο Ακάρ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *