Ήρθαν, έμειναν μισή ώρα και αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί – Η χώρα μπήκε σε τροχιά νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου

Κάτι λιγότερο από μισή ώρα κράτησε η σύσκεψη με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς που είχε σήμερα (24.5.2023) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο και η χώρα μπαίνει και επίσημα πλέον στην ευθεία για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.


Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε για σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς των 5 κομμάτων που μπήκαν στην Βουλή μετά τις πρώτες κάλπες για να διαπιστώσει για τελευταία φορά αν υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Βέβαια αυτό το ενδεχόμενο δεν υπήρχε, καθώς οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης παρέδωσαν πίσω τις δυο προηγούμενες μέρες τις διερευνητικές επιστολές που τους έδωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παρόλα αυτά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

Η σύσκεψη άρχισε ακριβώς στις 11 και ολοκληρώθηκε στις 11:29. Κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν έκανε δήλωση βγαίνοντας και μάλιστα μαζί βγήκαν Μητσοτάκης, Τσίπρας και Βελόπουλος και Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας. Μάλιστα ο κ. Κουτσούμπας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους τους είπε: «Μην περιμένετε δηλώσεις».


Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Κυριάκος Βελόπουλος έδωσαν αρνητική απάντηση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου.


Οι αφίξεις και τα αστεία

Πρώτος έφτασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, βλέποντας άδειο το τραπέζι όπου θα γίνει η σύσκεψη μονολόγησε λέγοντας: «Τι, μόνος μου θα είμαι;»

Δεύτερος έφτασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία, ενώ πιο θερμή φάνηκε η χειραψία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βελόπουλο. Ακριβώς στις 11 έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγα δευτερόλεπτα μετά έφτασε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μάλιστα, εξηγώντας γιατί έφτασε τελευταίος ακούστηκε να λέει: «Είχε ένα τουριστικό εδώ και άργησα».


Τα επόμενα βήματα και η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Η κ. Σακελλαροπούλου θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που προβλέπει το Σύνταγμα και είναι η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως επικρατέστερο φέρεται το όνομα του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Σαρμά για την θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού ως ο αρχαιότερος μεταξύ των ανώτατων δικαστών.

Με τη σειρά του ο κ. Σαρμάς θα ορίσει και την υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία αναμένεται να αποτελείται από πρόσωπα που θα απολαμβάνουν την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή.

Το επόμενο βήμα στις μετεκλογικές διαδικασίες, εφόσον τροποποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που όριζε τη σύγκληση της νέας Βουλής των εκλογών της 21ης Μαΐου την 1η Ιουνίου, είναι το άνοιγμα της Βουλής λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Κυριακή 28 Μαΐου.

Κατά την εν λόγω συνεδρίαση θα γίνει και η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επομένη, στις 29 Μαΐου, η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει το προεδρείο της και δεδομένου ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση, έως το βράδυ της ίδιας μέρα θα εκδοθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα διαλύσει εκ νέου τη Βουλή και θα προκηρύξει τις νέες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *