Γερμανία: Πολιτικοί και ΜΜΕ σχολίασαν τις εκλογές στην Τουρκία – «Διχασμένη η χώρα, στηρίξτε Κιλιτσντάρογλου»

 

Οι εκλογές στην Τουρκία απασχολούν και σήμερα πολιτικούς και ΜΜΕ στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική διασπορά. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες στη Γερμανία είχαν δικαίωμα ψήφου και σχεδόν οι μισοί το άσκησαν, καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής. Το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν έλαβε στη Γερμανία ποσοστό 64,9%.


Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτσντεμιρ εμφανίζεται απαισιόδοξος για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία -ανεξαρτήτως του ποιος κερδίσει τελικά τις εκλογές- και έκανε λόγο για μια «βαθιά διχασμένη χώρα».

«Διχασμένη η Τουρκία»

Ακόμη και αν κερδίσει ο αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «θα βρει μια χώρα βαθιά διχασμένη», δήλωσε ο κ. Έτσντεμιρ, τουρκικής καταγωγής και ο ίδιος, στη Βαυαρική Ραδιοφωνία και σημείωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές διαμορφώνουν μια Εθνοσυνέλευση πιο συντηρητική από ποτέ. «Αυτό σίγουρα δεν είναι καλό νέο για τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα δικαιώματα των μειονοτήτων», προειδοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας. Επιπλέον, ανέφερε, το γεγονός ότι αναδείχθηκε ρυθμιστής ο υπερεθνικιστής Σινάν Οτζάν, «δείχνει πόσο έχει κινηθεί προς τα δεξιά η Τουρκία».

Ο κ. Έτσεντεμιρ πάντως ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει περιστατικά πιθανής εκλογικής χειραγώγησης, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπήρχαν δίκαιες συνθήκες για την αντιπολίτευση κατά την προεκλογική περίοδο. «Δικαιοσύνη σημαίνει να έχεις πρόσβαση στα ΜΜΕ. Ούτε συζήτηση για αυτό», δήλωσε.


Ο κ. Έτσντεμιρ απέδωσε επίσης τα υψηλά ποσοστά που λαμβάνει ο Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία στα προβλήματα ενσωμάτωσης της τουρκικής μειονότητας, ενώ κατηγόρησε και τα γερμανικά κόμματα, ότι από τη μία πλευρά θέλουν τους δημοκράτες, αλλά από την άλλη υποστηρίζουν υπερεθνικιστικές, φονταμενταλιστικές θέσεις.


«Δεν ήταν δίκαιες οι εκλογές»

«Οι εκλογές μπορεί να ήταν ελεύθερες, αλλά δεν ήταν δίκαιες», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF και εξήγησε ότι «όλοι οι σημαντικοί κρατικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τον Ερντογάν και το καθεστώς του». Η Τουρκία βρίσκεται «εδώ και δέκα χρόνια στον δρόμο προς ένα αυταρχικό σύστημα και για όσους θέλουν μια δημοκρατική Τουρκία, το αποτέλεσμα είναι μια ανώμαλη προσγείωση», πρόσθεσε ο κ. Ροτ.

Η βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Σεράπ Γκιουλέρ σχολίασε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπέστη «απώλεια γοήτρου» στις χθεσινές εκλογές, καθώς, όπως έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter, «πριν από λίγες ημέρες ένας δεύτερος γύρος φαινόταν για εκείνον παράλογος και αδιανόητος». Εφόσον έχει «όλο το κράτος και τον μηχανισμό των ΜΜΕ με το μέρος του», αυτό το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με ήττα», ανέφερε.

Ζήτησε να στηρίξουν Κιλιτσντάρογλου


Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ ζήτησε από τους τουρκικής καταγωγής πολίτες της Γερμανίας να στηρίξουν στον β’ γύρο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και υπεραμύνθηκε της επιλογής του κόμματός της να λάβει σαφή θέση κατά του Ταγηίπ Ερντογάν. «Πιστεύω ότι είναι σωστό οι Πράσινοι να παίρνουν θέση σε τέτοιες καταστάσεις και να λένε ξεκάθαρα ότι στεκόμαστε στο πλευρό της δημοκρατίας», δήλωσε η κυρία Λανγκ στα RTL/n-tv.

Με τις εξελίξεις γύρω από τις τουρκικές εκλογές ασχολείται και σήμερα το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία μιλούν για «θρίλερ» και «πόλεμο νεύρων».

«Ο παράγοντας Οτζάν»

Η BILD αναφέρεται στον «ισχυρό τρίτο» της χθεσινής αναμέτρησης, Σινάν Οτζάν: «Θα χαρίσει αυτό το αουτσάιντερ στον Ερντογάν τη νίκη;», γράφει η εφημερίδα. Ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv σχολιάζει την πτώση της λίρας και επισημαίνει ότι «οι επενδυτές ήλπιζαν σε μια νίκη της αντιπολίτευσης», για αυτό «η χρηματοπιστωτική αγορά είναι σοκαρισμένη».

 Οι προεδρικές εκλογές «δεν έχουν να κάνουν μόνο με το ποιος κυβερνά τη χώρα, αλλά και το πόσο μεγάλη θα είναι η επιρροή της πολιτικής στην οικονομία και στην κεντρική τράπεζα και ο Ερντογάν, αγαπημένος των ξένων επενδυτών κατά την πρώτη φάση της θητείας του, έχει διαβρώσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», αναφέρει το n-tv.

«Αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα»

«Αποκαρδιωτικό» χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα η εφημερίδα WELT σε άρθρο της και κάνει λόγο για «μεγάλη, εντυπωσιακή νίκη» του Ταγίπ Ερντογάν. «Κατά τα φαινόμενα, ένας σημαντικός αριθμός των Τούρκων τον θεωρεί σωτήρα, παρά τον καταστροφικό απολογισμό», συνεχίζει η εφημερίδα.

Η οικονομική Handelsblatt σε ανάλυσή της εξηγεί ότι πολλά τουρκικά ινστιτούτα κοινής γνώμης έκαναν λάθος στους υπολογισμούς τους, «επειδή συνδέονται με συγκεκριμένα κόμματα» και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα ευνοεί τον εν ενεργεία πρόεδρο. «Δεν ήταν και αποθέωση της δημοκρατίας», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Zeit, η οποία σημειώνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες η καταμέτρηση και οι παρατηρητές παρεμποδίστηκαν και η παρενόχληση σε βάρος της αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχιστεί και στον β’ γύρο».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *