Εκλογές στην Τουρκία: Με παρέμβαση της Αθήνας η Le Monde απέσυρε το χάρτη που έδειχνα ως τούρκικα τα ελληνικά νησιά

Αποσύρθηκε ο χάρτης που είχε αναδημοσιεύσει από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, η γαλλική εφημερίδα Le Monde για τις τουρκικές εκλογές και ο οποίος παρουσίαζε ως τούρκικα τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 


Συγκεκριμένα, η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να ειδοποιεί σχετικά τον πρέσβη της Ελλάδας στη Γαλλία, Δημήτριο Ζεβελάκη, ο οποίος με τη σειρά του απέστειλε επιστολή στη γαλλική εφημερίδα Le Monde για τον εν λόγω χάρτη.

Σε αυτή επεσήμανε τη λανθασμένη πρακτική αναδημοσίευσης χάρτη του Anadolu, ο οποίος απεικονίζει τα αποτελέσματα των εκλογών στην τουρκική επικράτεια συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και ελληνικά νησιά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αθήνα ζήτησε την άμεση διαγραφή του χάρτη και την αποφυγή αναπαραγωγής του από την αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, «προς αποκατάσταση της ορθότητας και ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιοποιούνται, καθώς και προς αποφυγή πρόκλησης σύγχυσης στο αναγνωστικό κοινό».

O επίμαχος χάρτης έδειχνε τα μισά νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Σύμη, η Κως, η Λέρος, η Χίος και η Ικαρία να έχουν συμπεριληφθεί στις τουρκικές περιοχές που ψήφισαν τον αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Μετά την ελληνική διαμαρτυρία, η γαλλική εφημερίδα έσπευσε να διορθώσει το ατόπημά της, να επαναφέρει τον χάρτη στη βάση των ορθών συνόρων, ενώ τον έχει ήδη διαγράψει από τον ιστότοπό της.


Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι που ψήφισαν από την Ελλάδα επέλεξαν με ποσοστό 75% τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *