Διαδηλώσεις και των Κούρδων του Ιράκ υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

Δεκάδες Κούρδοι του Ιράκ και του Ιράν διαδήλωσαν σήμερα στην πόλη Αρμπίλ, στο βόρειο Ιράκ, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής γυναίκας που κατέρρευσε και πέθανε αφού συνελήφθη από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη


Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πλακάτ με τη φωτογραφία της Αμινί, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στην Αρμπίλ φωνάζοντας «Θάνατος στον δικτάτορα», ένα σύνθημα που αφορούσε τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», φώναζαν άλλοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν Κούρδοι του Ιράν που ζουν αυτοεξόριστοι στο ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η Αμινί συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

«Σκότωσαν (την Αμινί) επειδή μια τούφα μαλλιά έβγαινε από το χιτζάμπ της. Οι νέοι ζητούν ελευθερία. Ζητούν δικαιώματα για όλους επειδή όλοι δικαιούνται αξιοπρέπεια και ελευθερία», είπε ο Ναμάμ Ισμαϊλί, ένας Ιρανός Κούρδος από το Σαρντάστ, μια πόλη στο βορειοδυτικό Ιράν.


«Δεν είμαστε κατά της θρησκείας, δεν είμαστε κατά του Ισλάμ, θέλουμε η θρησκεία να διαχωριστεί από την πολιτική», είπε από την πλευρά του ο Μαϊσούν Ματζιντί, Κούρδος ηθοποιός και σκηνοθέτης με καταγωγή από το Ιράν που ζει στην Αρμπίλ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *