Debate 2023: Ξεκίνησε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κ.κ. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος και Βαρουφάκης παρουσιάζουν τις θέσεις τους, απαντώντας σε ερωτήσεις, οι οποίες έχουν χωριστεί σε έξι θεματικές ενότητες.


  1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
  2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα,
  3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,
  4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος,
  5. Περιβάλλον και Ενέργεια και
  6. Νέα Γενιά

Έφτασε στο Ραδιομέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έφτασε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σκοπό να συμμετάσχει στο debate των πολιτικών αρχηγών που θα μεταδοθεί ζωντανά από την δημόσια τηλεόραση στις 21:00. 

Ο Πρωθυπουργός σε χαλαρό κλίμα παραχώρησε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου σχολιάζοντας τη διαδικασία ενώ απάντησε και στο θέμα των ελεύθερων ερωτήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήταν απόφαση της διακομματικής, ενώ ξεκαθάρισε πως εκείνος δε θα είχε πρόβλημα να γίνουν. 

“Εύχομαι να έχουμε ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της πατρίδας, την αύξηση εισοδημάτων και μισθών, τη μείωση ανεργίας, τη θωράκιση της πατρίδας στις εξωτερικές απειλές. Θέλω να πιστεύω πως οι πολίτες θα πάρουν απαντήσεις παρά το αυστηρό πλαίσιο που διέπει τέτοιες οργανωμένες συζητήσεις”, είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την απουσία ελεύθερης ερώτησης από την τηλεμαχία, είπε: “Δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά αυτό αποφασίζεται συνολικά. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές”.


Σημειώνεται ότι ήδη έχουν φτάσει οι δημοσιογράφοι και με τη σειρά οι πολιτικοί αρχηγοί Βελόπουλος, Βαρουφάκης, Κουτσούμπας.


Αλέξης Τσίπρας: “Να βγει σοφότερος ο ελληνικός λαός”

Την εμφάνιση του στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου έκανε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σχολίασε το γεγονός ότι έχει να πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ από το 2015. 

“Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, είναι κρίμα που τόσα χρόνια δεν έχει γίνει debate, και γίνεται σήμερα μετά από το 2015. Είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου. Είναι πολύ αυστηροί οι όροι που αποφάσισε η διακομματική επιτροπή. Κρίμα. Ελπίζω ο ελληνικός λαός έστω και έτσι, έστω και με παράλληλες τοποθετήσεις, να βγει σοφότερος σήμερα, να βγάλει συμπεράσματα”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νίκος Ανδρουλάκης: “Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος”

Παρών και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων ξεκίνησε μιλώντας για τις θέσεις του κόμματος του στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στο ντιμπέιτ.

“Είναι αδιανόητο έπειτα από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης να συνεχίζουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό και βέβαια να καλπάζουν οι ανισότητες”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.


Ενώ πρόσθεσε, ακόμη: “Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη πολλών και βιώσιμων θέσεων εργασίας και όχι την ανάπτυξη του κύριου Μητσοτάκη (…) Εμείς θέλουμε ανάπτυξη με εξωστρέφεια και όχι η χώρα να γίνει ένα γιγάντιο ξενοδοχείο. (…) Όποτε χρειάζεται κάνουμε επίθεση, οπότε χρειάζεται κάνουμε άμυνα, όμως η επίθεση είναι αναγκαία. Είμαι μετριοπαθής δεν μου αρέσει να αντιπαρατίθεσαι χωρίς λόγο”.

“Μαθήματα φιλοευρωπαϊκής πορείας, αξιοπιστίας στο ΠΑΣΟΚ από τους λαϊκιστές με γραβάτα ή χωρίς γραβάτα, ευχαριστώ δεν θα πάρω”, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σία Κοσιώνη: “Ελπίζω να εκπέμψω την αγωνία των πολιτών”

Η Σία Κοσιώνη τόνισε προσερχόμενη: “Ένα debate έχει πάντα ενδιαφέρον, όσο αποστειρωμένο και αν είναι. Η δική μου η δουλειά είμαι να ασκήσω τα δημοσιογραφικά μου καθήκοντα όσο καλύτερα μπορώ μέσα στο πλαίσιο το οποίο είναι προκαθορισμένο και ελπίζω να εκπέμψω την αγωνία των πολιτών μέσα από τις ερωτήσεις μου. Σήμερα οι δημοσιογράφοι που εκπροσωπούμε τους τηλεοπτικούς μας σταθμούς είμαστε η φωνή των πολιτών. Ελπίζω να τους ικανοποιήσουμε έστω και μέσα σε αυτά τα στενά πλαίσια”.

Παπαδάκης: “Ήθελα να διαφοροποιηθώ στυλιστικά από τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν θα φορούν γραβάτα”

“Για να διαφοροποιηθώ από τους απέναντι, τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν θα φοράνε γραβάτα, ήθελα να είμαι στυλιστικά όπως θα είναι και ο Παναγιώτης Στάθης και ο Αντώνης Σρόιτερ. Έρχομαι γιατί συμμετέχει το κανάλι για το οποίο εργάζομαι. Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κριθούμε οι δημοσιογράφοι, γιατί είναι φοβερά περιορισμένες οι δυνατότητες τα χρονικά πλαίσια και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει το debate για να δώσει ο καθένας το στίγμα του. Ας ελπίσουμε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα που θα έχει ενδιαφέρον, κυρίως για τους αναποφάσιστους”, δήλωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης κατά την προσέλευσή του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Αντώνης Σρόιτερ: “Είμαστε εδώ να ακούσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς, ας ελπίσουμε ότι θα γίνει μία ωραία κουβέντα”

“Οι δημοσιογράφοι δεν είναι οι πρωταγωνιστές σήμερα, σήμερα είμαστε εδώ να ακούσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς”, τόνισε κατά την προσέλευσή του στην ΕΡΤ ο Αντώνης Σρόιτερ.

Η Μάρα Ζαχαρέα για το debate: “Δημιουργεί πολιτική ατμόσφαιρα και πολιτικό κλίμα”

Η δημοσιογράφος Μάρα Ζαχαρέα προσερχόμενη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate των πολιτικών αρχηγών είπε ότι κάθε φορά γίνεται πολλή συζήτηση για το πλαίσιο της τηλεμαχίας.

«Καμία αμφιβολία ότι η διακομματική βάζει πολύ συγκεκριμένους όρους και είμαστε υποχρεωμένοι να τους τηρήσουμε, δεν κμπορούμε να κάνουμε διαφορετικά». Είπε ακόμα ότι ένα τηλεοπτικό debate πριν τις εκλογές σε κάθε περίπτωση δημιουργεί πολιτική ατμόσφαιρα και πολιτικό κλίμα». Για να καταλήξει ότι οι δημοσιογράφοι θα ρωτήσουμε τα πάντα αλλά «εξαρτάται από τους πολιτικούς αρχηγούς αν θα θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και σε ποιο σημείο».

Η Ράνια Τζίμα για το debate: “Ελπίζω να βγει κάτι ωφέλιμο”

Η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα προσερχόμενη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate των πολιτικών αρχηγών ανέφερε στην αρχή ότι “μπαίνουμε μέρα, θα βγούμε νύχτα”.

“Ελπίζω η διαδικασία να είναι ωφέλιμη. Κάνοντας λίγο την προετοιμασία, κατάλαβα ότι είναι στενός ο κορσές που μας έχουν φορέσει. Ελπίζω την επόμενη φορά να καταφέρουμε να ανοίξουμε λίγο αυτό το πλαίσιο, γιατί είναι άδικο οι δημοσιογράφοι να κάνουμε τη δουλειά μας με όρους που δεν ορίζουμε καθόλου. Την επόμενη μέρα θα πρέπει βεβαίως να κριθούμε για αυτό”, συμπλήρωσε η κ. Τζίμα.

Τόνισε, κλείνοντας ότι “αν βγει έστω και κάτι ωφέλιμο από αυτό (debate), είναι πολύ σημαντικό”.

 

 

ERT_live_share

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 σκέψεις για “Debate 2023: Ξεκίνησε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις”