Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου: Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές η συμφωνία για τα F-16

«Συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές» είναι η συμφωνία για την πώληση και αναβάθμιση των F-16, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.


Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ο Μπλίνκεν είπε μόνο ότι έχει δεσμευθεί να μιλήσει στο Κογκρέσο για το «ξεμπλοκάρισμα» της διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Τουρκία αναμένει να λάβει τη στήριξη του Κογκρέσου ώστε να προχωρήσει η συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων για τα F-16.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι συζήτησε το θέμα των F-16 με τον Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ήθελε η αμερικανική κυβέρνηση να στείλει επίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι δεν πρόκειται για διμερές ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί γρήγορα μια λύση.


«Υποστηρίζουμε την ένταξή τους το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε.


Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου, εκτίμησε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να πείσει κυρίως τη Σουηδία να αναλάβει περαιτέρω δράση για να απαντήσει στις ανησυχίες της Άγκυρας.

Επιπλέον, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Τουρκία «για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ακόμη ότι η ξεκάθαρη φωνή της Τουρκίας υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας ήταν κρίσιμης σημασίας.

«Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεν συμφωνούν σε όλα τα ζητήματα, αλλά έχουν μια σχέση που έχει αντέξει στις προκλήσεις», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *