«Μπερδεμένος» ο Αλέξης Τσίπρας: «Φλέρταρε» ξανά ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ, αλλά έριξε πυρά κατά Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πτοήθηκε από την… πόρτα που έφαγε και συνεχίζει να «φερτάρει» το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Από την άλλη, όμως, έδειξε μάλλον… μπερδεμένος, καθώς την ίδια στιγμή έριξε πυρά σε Βαρουφάκη και Ανδρουλάκη.


Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, ενώ… φλέρταρε ξανά το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αυτό θα γίνει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα, διότι σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά».

Για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι είναι κόμματα με το ίδιο σχεδόν ίδιο κοινό: «Και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σχεδόν στο ίδιο κοινό. Έχουν ανταγωνιστική σχέση. Ακόμα κι αν είμαστε στη συνέχεια κυβερνητικοί συνεταίροι. Θέλει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό και είναι λογικό. Βρέθηκα με τον Σολτς τις προάλλες. Ο Σολτς έγινε καγκελάριος. Έθεσε κανείς το ερώτημα αν το πρώτο κόμμα θα βγάλει Καγκελάριο;»

Για την συνεργασία με τα άλλα κόμματα αλλά και τις δηλώσεις Ανδρουλάκη για… τρίτο πρωθυπουργό σε ενδεχόμενο συνεργασίας και όχι τους Τσίπρα και Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε αφήνοντας αιχμές για την πρόραση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32% στις προηγούμενες εκλογές και μπορεί να πετύχει μια μεγάλη νίκη. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις. Το ζήτημα του πρωθυπουργού το έχει λύσει ο ελληνικός λαός. Μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να κάτσει απέναντι σε ένα κόμμα και να πει για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός. Πουθενά στον κόσμο δεν σχηματίζουν κυβερνήσεις οι ηττημένοι. Μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Η πρόσκλησή μας απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις. Αποκλείεται η ΝΔ και ο κ. Βελόπουλος. Δεν ξέρω αν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα πάρει τη διερευνητική εντολή. Τι θα την κάνει; Πιστεύω ότι σε πρώτο πλάνο έχει τις αποστασίες. Η οικογένειά του έχει το know how. Είπε για κυβέρνηση ενός χρώματος. Η ΝΔ δείχνει ότι δεν μπορεί να βρει συνεργασίες. Ήθελε να έχει την κεντροαριστερά στο τσεπάκι του. Η συμπεριφορά του το έκανε αδύνατο. Ο κ. Μητσοτάκης τον παρακολουθούσε».


Για το ενδεχόμενο Πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως: «ο νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός. Λογαριάζουμε χωρίς τον ξεχοδόχο». «Αφήστε να δούμε τα αποτελέσματα», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «αν ο ελληνικός λαός δώσει εντολή να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και με διαφορά αυτή η συζήτηση θα έχει τελειώσει».


«Κυβέρνηση μακράς πνοής με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε πάλι γέφυρες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, παρά τα «όχι» που ειπέπραξε χθες από όλους και είπε: «αυτό το οποίο είναι απολύτως ρεαλιστικό είναι να συμφωνήσουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογές της απλής αναλογικής να συμφωνήσουμε με το ΚΙΝΑΛ να φτιάξουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής».

 «Αυτό που ζητάω εγώ είναι ισχυρή λαϊκή εντολή» και με «τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρώτο κόμμα, για να βγαίνουν τα κουκιά» τόνισε ο κ. Τσίπρας, καθώς «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά, αν είμαστε δεύτεροι», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πιστεύουμε η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτό το 40% να πάει στο 45-46%» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το πρώτο με τρίτο κόμμα υπάρχει η πιθανότητα «να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ακόμη και με την απλή αναλογική έχοντας 151». Αν δεν υπάρχει ο μαγικός αριθμός των 151, τότε τα μικρότερα κόμματα θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, αν και «θα εισπράξω πάρα πολλά «όχι» μέχρι τις εκλογές», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


«Δεν μπορεί να μην σε ενδιαφέρει πως θα κυβερνηθεί ο τόπος την επόμενη ημέρα». Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δημόσια τις προγραμματικές θέσεις του, δηλαδή «τα μεγάλα ζητήματα βάζουμε στο τραπέζι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίθεση σε Βαρουφάκη: «Αβαντάρει τον Μητσοτάκη, είναι κολλημένος στις εμμονές του»

Παρά το φλερτ στο ΜέΡΑ 25, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν ξέρω για ποιον λόγο ο κ. Βαρουφάκης αβαντάρει τον κ. Μητσοτάκη. Του δίνει τη δυνατότητα να φέρει ξανά στην επιφάνεια το ξαναζεσταμένο φαγητό. Και ο Βαρουφάκης μέχρι τις εκλογές μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά μετά τις εκλογές πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Μπορεί να επιλέξει για παράδειγμα την ανοχή. Σε μια σειρά από χώρες είχαμε το φαινόμενο να υπάρχει ανοχή από κάποιο κόμμα σε κυβερνήσεις. Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Θα μιλήσουμε τι θα κάνει ο κ. Βαρουφάκης;

Δεν είναι δυνάμει συνομιλητής μου», πρόσθεσε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά εγώ απευθύνομαι στον ελληνικό λαό και ζητώ την ευρύτερη δυνατή στήριξη» είπε ο κ. Τσίπρας. «Το ΚΚΕ βλέπω ότι δεν δείχνει να ενδιαφέρεται πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Βλέπω και έναν κ. Βαρουφάκη κολλημένο στις εμμονές του. Ο κ. Βαρουφάκης είναι παρτενέρ του Μητσοτάκη σε αυτές τις εκλογές, κοιτά πώς θα δώσει πάσες στον κ. Μητσοτάκη».

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ»

Από το μενού δεν έλειπε και η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβερνητική πολιτική, ενώ μίλησε και για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ντυθεί ΣΥΡΙΖΑ. Μια φορά υποκλοπέας, πάντα υποκλοπέας. Είναι αστεία. Ο ΟΟΣΑ έδειξε ότι είμαστε η τέταρτη χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος. Έχεις το θράσος να λες ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;

Είχε τρομακτική δημοσιονομική δυνατότητα. Μπορούσε να ξοδέψει 60 δις. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Το τρίπτυχο το δικό μας είναι: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών.

Ξεπάγωμα των τριετιών και αύξηση των μισθών την επόμενη των εκλογών. Και στο δημόσιο τομέα. Οι συντάξεις θα αυξηθούν 10% και θα επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη.

Θα μειώσουμε τους έμμεσους φόρους. 2,8 δις ήταν κατά μέσο όρο η αύξηση των εσόδων κατ’ έτος τα τελευταία 4 χρόνια. Ο ΦΠΑ λεηλατεί το εισόδημα των μεσαίων και των αδύνατων. Θα μειώσουμε το ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα στο 6% και τον ΕΦΚ στο δυνατό εφικτό. Η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε κρατική αισχροκέρδεια.

Δεν είμαι γενικά και αόριστα εναντίον των επιδομάτων. Να δίνονται στοχευμένα. Η μεσαία τάξη ζει πλέον με κουπόνια. Το πρόβλημα το έχει αυτός που έχει το Φιατάκι και θέλει να πάει στη δουλειά του, δεν το έχει αυτός που έχει Καγιέν. Πρέπει να γενικευτούν οι έλεγχοι.

Ήταν σχέδιο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ πριν έρθει η ενεργειακή κρίση. Δεν μπορεί να είναι λαγός στα σχέδια των επιχειρήσεων. Ήθελαν να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό. Τα έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλει ρυθμιστική αρχή».

«Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση, γι’ αυτό αρνείται το ντιμπέιτ»

Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι είναι “λογικό” οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που “διεκδικούν” την πρωτιά και “συγκρίνονται” να κάτσουν σε μία τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ τους, ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε και πάλι τον πρωθυπουργό ότι “φοβάται τη σύγκριση” και τον “διάλογο” στη βάση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων, ενώ υπενθύμισε πως ο ίδιος το 2015 είχε δεχθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τον κ. Μεϊμαράκη, όπως γίνεται “σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες” και παρέπεμψε στις τελευταίες εκλογές της Γαλλίας, όπου ο Μακρόν είχε βρεθεί “ενώπιος ενωπίω” με τη Λεπέν.

Εξάλλου, δέχθηκε πως η συζήτηση και με τους έξι αρχηγούς, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνει. Ωστόσο, σημείωσε πως τέτοια συζήτηση είναι τις περισσότερες φορές “σούπα”.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *