Από στρεπτόκοκκο Α  πέθανε το 6χρονο κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ – Πρώτο κρούσμα στη χώρα, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία

Το εξάχρονο κοριτσάκι που πέθανε στη Θεσσαλονίκη, έφυγε τελικά στη ζωή, εξαιτίας του σηπτικού σοκ, που υπέστη από στρεπτόκοκκο Α, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.


Σύμφωνα με τη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ο θάνατος της 6χρονης από στρεπτόκοκκο δηλώθηκε στο ECDC όπως προβλέπεται, καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes).

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο που συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας.

Λόγω όμως, της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.


Το άτυχο κοριτσάκι είχε μεταφερθεί διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το παιδάκι είχε παρουσιάσει υψηλό πυρετό τις δύο τελευταίες μέρες, είχε δύσπνοια και υπέστη ανακοπή καρδιάς.


Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη. Τα επιδημιολογικά δεδομένα πάντως, δείχνουν ότι δεν υπάρχει ως τώρα λόγος ανησυχίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *