25η Μαρτίου: Η εντυπωσιακή παρέλαση της Αθήνας – Χρόνια πολλά Ελλάδα!

 

Με τη μεγάλη και επιβλητική στρατιωτική παρέλαση στην καρδιά της Αθήνας, το Σύνταγμα, η Ελλάδα γιόρτασε με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα την 25η Μαρτίου και την συμπλήρωση 202 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία της επανάστασης του 1821.


Στις 11.00 ξεκίνησε η παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και φυσικά μπροστά σε πλήθος κόσμου, που έσπευσε στο Σύνταγμα για να δει την εντυπωσιακή παρέλαση.

Η παρέλαση ξεκίνησε φυσικά με τους ανάπηρους πολέμου, προκαλώντας συγκίνηση ενώ λίγα λεπτά μετά, απογειώθηκαν τα μαχητικά Rafale αλλά και τα Mirage από την Τανάγρα, που πλαισίωναν την παρέλαση και πρόσφεραν ένα μαγικό και επιβλητικό θέαμα στον κόσμο.

Στην παρέλαση πήραν μέρος φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς, μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων παρελαύνουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3.

Συμμετείχαν επίσης φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot» και «Βέλος», φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων σπουδαστών και σπουδαστριών των στρατιωτικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και μηχανοκίνητα τμήματα και φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας.


Νωρίτερα το πρωί στις 06:21 οι ήχοι 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού είχαν σημάνει την έναρξη του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.


Στις 08:00 έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη.

Στις 10:00 θα τελέστηκε η επίσημη δοξολογία στη μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στις 10:01 πραγματοποίθηκε ρίψη 21 βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Στις 10:55 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις 18:41 είναι προγραμματισμένη η επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού.

Οι εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις – Η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη


Με μεγαλοπρέπεια γιορτάζει και η Θεσσαλονίκη την 25η Μαρτίου. Η μεγάλη παρέλαση ξεκίνησε στις 11.15 το πρωί.

Η παρέλαση έγινε στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου και σε αυτή συμμετείχαν μαθητικά, πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα που κατέληξαν στο Λευκό Πύργο.

Πανό

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, μέλη φοιτητικών συλλόγων άνοιξαν πανό διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη ενώ οι διαδηλωτές, κρατούσαν μαύρα μπαλόνια.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης ενώ επίσης έδωσαν το παρών ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Κούβελας, Άννα Ευθυμίου και Κώστας Γκιουλέκας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου και Σωκράτης Φάμελλος, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ.

Για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί η επίσημη Τελετή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ). Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο αν. καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής, με θέμα: «Ο φιλελεύθερος και δημοκρατικός συνταγματισμός της Επανάστασης του 1821».

Εκδηλώσεις και παρελάσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *