Το «Μουσικό κουτί» του Νίκου Ξυδάκη στην ΕΡΤ1 την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 22:00

Το «Μουσικό κουτί» ανοίγει την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, στις 22:00, στην ΕΡΤ1 με τον  Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη να υποδέχονται τον καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Ξυδάκη. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στο έργο του, το οποίο καλύπτει πάνω από τέσσερις δεκαετίες συνεχούς αναζήτησης και δημιουργίας. Στην παρέα τους, η εξαιρετική ερμηνεύτρια Βερόνικα Δαβάκη και οι μουσικοί Αλέξανδρος Καψοκαβάδης και Νίκος Παραουλάκης, για να τραγουδήσουν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του δημιουργού.


Το «Μουσικό κουτί» του Νίκου Ξυδάκη ξεκινάει από το «Στο σου-μι-τζού κάποια βραδιά» και «Το συνεργείο» και φτάνει μέχρι τον «Ιλισό», την «Ωραία κοιμωμένη» και τον «Άσωτο καιρό»…

Ο Νίκος Ξυδάκης έχει μελοποιήσει με το εντελώς δικό του μουσικό ύφος και έναν ήχο που διαρκώς εξελίσσεται, τους στίχους του Μανώλη Ρασούλη και του Θοδωρή Γκόνη, αλλά και πολλών μεγάλων ποιητών, από τη Σαπφώ, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Γεώργιο Βιζυηνό μέχρι τον Διονύση Καψάλη και τον Μιχάλη Γκανά. Γεννήθηκε στο Κάιρο και εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, στην παρακμή μιας μεγάλης ελληνικής παροικίας. Στην Ελλάδα ήρθε το 1963, στο μεγαλύτερο κύμα επιστροφής των Ελλήνων της Αιγύπτου.

«Είχα καλλιτεχνικές ανησυχίες σχετικά νωρίς και ήθελα να γίνω ζωγράφος, αλλά μπήκε άμεσα η μουσική και με κέρδισε» μας λέει ο μουσικοσυνθέτης.

Εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978 με την «Εκδίκηση της γυφτιάς» σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη, ένα δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας. «Υπήρχε αυτή η ρετσινιά με εμάς τους Αιγυπτιώτες ότι ήμασταν λίγο κοσμοπολίτες και λίγο αφ’ υψηλού και αυτό έκανε τον Ρασούλη να μου λέει ότι εγώ έπρεπε να διαβάζω Προυστ και να πίνω Νες καφέ… Έτσι πικάρισα και ένα βράδυ κάθισα στο πιάνο και έγραψα ένα τσιφτετέλι χωρίς λόγια. Όταν το άκουσε ο Ρασούλης έγραψε αμέσως τα λόγια και έτσι γεννήθηκε η “Εκδίκηση της γυφτιάς”…».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *