Διπλωματικός μαραθώνιος για την Ουκρανία -Ρωσική επίθεση αναμένει η CIA- Υστερία “χρεώνει” στο Λ.Οίκο η Μόσχα

Η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα έχει αυξηθεί επικίνδυνα, με τις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών χωρών να εκτιμούν πως επίκειται εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.


Μετά τις δηλώσεις του συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, που τόνισε πως είναι πιθανή μια ρωσική εισβολή «ανά πάσα στιγμή», γίνονται ύστατες προσπάθειες για να αποφευχθεί η ένοπλη σύρραξη.

Όπως επιβεβαιώθηκε από το κρατικό ρωσικό μέσο Russia Today, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει άμεσα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Νωρίτερα, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επικοινωνήσουν οι δύο ισχυροί άνδρες.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είπε στους δημοσιογράφους.


Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος θα συνομιλήσει το μεσημέρι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Στόχος της γαλλικής πλευράς είναι η επίλυση της κρίσης «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής», όπως ανακοίνωσε το Ελιζέ.


Αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις παρατάσσονται σε γειτονικές χώρες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, αφού συγκέντρωσε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι οι ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και όχι από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Η μία από τις πηγές του πρακτορείου Reuters είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων».

Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που είναι ήδη σε επιφυλακή, ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν χρειαστεί και στους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Εκκένωση ζητούν όλο και περισσότερες χώρες

Υπενθυμίζεται πως πολλές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να αποχωρήσουν από την Ουκρανία.


Ενδεικτικά, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Ελλάδα, Λετονία και Βόρεια Μακεδονία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν καλέσει τους υπηκόους τους να εκκενώσουν τη χώρα, φοβούμενες μια απότομη κλιμάκωση της κρίσης.

Σήμερα Σάββατο τo υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου αποθαρρύνει έντονα τα ταξίδια στην Ουκρανία και καλεί τους υπηκόους των οποίων η παρουσία δεν είναι απολύτως απαραίτητη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

H CIA αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Oυκρανίας  την επόμενη Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου και οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν την Παρασκευή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Ρωσία

Ως «υστερικές» περιέγραψε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

«Ο οδοστρωτήρας της αμερικανικής πολεμικής και πολιτικής μηχανής είναι έτοιμος να περάσει ξανά πάνω από τις ζωές ανθρώπων. Όλος ο κόσμος παρατηρεί πώς ο μιλιταρισμός και οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες ξεσκεπάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, όπως μεταδίδουν τις δηλώσεις της τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *