Τα «παιχνίδια» της ιστορίας! Στο κτίριο που συμφωνήθηκε  η διάλυση της ΕΣΣΔ η νέα διαπραγμάτευση Μόσχας – Κιέβου

Πολλούς συμβολισμούς κρύβει το ιστορικό κτίριο που θα φιλοξενήσει σήμερα το δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha, στη δυτική Λευκορωσία.


Στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθισαν κρυφά στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, καθώς υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Belavezha», η οποίες προέβλεπαν τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης και την υποκατάστασή της από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών.

Συγκροτώντας έτσι μια χαλαρότερη ένωση, οι τρείς ηγέτες ανακοίνωναν ότι νέο συμμαχικό σχήμα θα ήταν ανοιχτό σε όλες τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και σε άλλα κράτη με αντίστοιχους στόχους, σπάζοντας τα σοβιετικά ιδεολογικά στεγανά.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου, η συμφωνία για την ίδρυση Κοινοπολιτείας επικυρώνεται από τα Κοινοβούλια της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και ακολουθεί στις 12 Δεκεμβρίου η υπερψήφισή της από τη Ρωσική Βουλή, οδηγώντας και τυπικά στην καταγγελία της Συνθήκης Δημιουργίας της ΕΣΣΔ του 1922 και σε μια νέα εποχή για τις τρεις, γειτονικές χώρες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *