Σύνοδος Κορυφής: Ιστορική απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία – Μπλόκο Όρμπαν στην βοήθεια 50 δισ. ευρώ

Χωρίς συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε στις 03:30 (ώρα Ελλάδας), η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία είχε ξεκινήσει χθες το απόγευμα με τους ηγέτες να αποφασίζουν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, παρακάμπτοντας το βέτο της Ουγγαρίας.


Η Ουγγαρία εμπόδισε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να διατεθούν πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και οι 27 αποφάσισαν η διαπραγμάτευση για το ζήτημα να συνεχιστεί τον Ιανουάριο, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, εξερχόμενος από την αίθουσα όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής.

Ο κ. Ρούτε εξήγησε πως οι υπόλοιπες 26 χώρες ήταν σύμφωνες να διατεθεί το ποσό των 50 δισεκ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ ως το 2027, όμως η Βουδαπέστη τάχθηκε κατά της απόφασης, για τη λήψη της οποίας απαιτείται ομοφωνία.

«Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν θα ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες», εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

«Οι 26 συμφωνήσαμε. Ο Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία, δεν μπόρεσε να συμφωνήσει. Είμαι αρκετά σίγουρος πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς, εκτιμάμε στα τέλη Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο κ. Ρούτε, ξεκαθαρίζοντας πως η συμφωνία θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σε επόμενη σύνοδο κορυφής.


Βέτο του Όρμπαν για βοήθεια 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε πως άσκησε το βέτο του, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των 27, για να μην υιοθετηθεί νέα οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.


«Βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα επιστρέψουμε στο ζήτημα την επόμενη χρονιά έπειτα από προσήκουσες προετοιμασίες», ανέφερε ο κ. Όρμπαν μέσω X (του πρώην Twitter). Απεναντίας, δεν άσκησε βέτο στην απόφαση των ηγετών της ΕΕ να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Για τις αρχές του 2024 αναβάλλεται η συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Στις αρχές του 2024 θα επιστρέψουν οι ηγέτες της ΕΕ στο τραπέζι για να συζητήσουν εκ νέου την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ότι 26 ηγέτες συμφώνησαν με την πρόταση σε όλα τα στοιχεία.

«Θα πρέπει να είμαι πολύ ακριβής, ένας ηγέτης, αυτός της Σουηδίας, πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο της χώρας του κατά τη συνήθη διαδικασία για τη χώρα αυτή και (άλλος) ένας ηγέτης δεν μπόρεσε να συμφωνήσει», διευκρίνισε ο κ. Μισέλ.

Σημείωσε ότι «όλες οι προτεραιότητες, η υποστήριξη για την Ουκρανία, η μετανάστευση, το ταμείο αλληλεγγύης, η άμυνα, είναι μέρος (του πλαισίου διαπραγμάτευσης), που σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στο ζήτημα στις αρχές του επόμενου έτους και θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε ομοφωνία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σχέδιο».


Ο κ. Μισέλ επισήμανε πάντως ότι απόψε εστάλη «πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, πολύ ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς πολίτες, επειδή αποφασίσαμε να χορηγήσουμε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και με την Μολδαβία, να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Οι αποφάσεις για Γεωργία και Βοσνία Ερζεγοβίνη

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία, ενώ η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει έκθεση ως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη απόφασης.

Οι «27» επιστρέφουν στο τραπέζι αργότερα σήμερα (στις 10:00 τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), με ανοιχτή την αναθεώρηση του ΠΔΠ, αλλά και την Μέση Ανατολή να αποτελεί επίσης δύσκολο ζήτημα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *