Συνεδριάζουν οι «27» στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή – Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Τις εξελίξεις στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να συζητήσουν την Τετάρτη 17 Απριλίου στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρώπης, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σήμερα το απόγευμα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών, μέσω τηλεδιάσκεψης.


Όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», την Κυριακή, όταν και ανακοίνωσε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με τους ηγέτες της G7 καταδίκασαν «ομόφωνα την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ».

«Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για την αποκλιμάκωση. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, ιδίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά», κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ.

Έτοιμη η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ για το χτύπημα κατά του Ιράν

Στο μεταξύ, στην απόφαση να πλήξει με επώδυνο τρόπο το Ιράν, αλλά χωρίς να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο, κατέληξε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Channel 12, το Ισραήλ προετοιμάζει τα πολεμικά του αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα. Συγκεκριμένα, η αεροπορία της χώρας, η οποία περιλαμβάνει αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, F-15 και F-35, προετοιμάζεται ήδη για να πραγματοποιήσει αντίποινα εναντίον του Ιράν, αν και δεν δόθηκε χρονοδιάγραμμα.


Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Χέρτζι Χαλεβί επισκέφθηκε την πληγείσα από την επίθεση της Κυριακής βάση Νεβατίμ και είπε ότι η ιρανική επίθεση θα απαντηθεί. Σε δήλωσή του ο Χαλεβί ανέφερε ότι ευχαριστεί «όλους τους διεθνείς εταίρους μας που αντιστάθηκαν στην επιθετικότητα του Ιράν. Η επίθεση του Ιράν δημιούργησε νέες ευκαιρίες για συνεργασία στη Μέση Ανατολή».


«Αξιολογούμε στενά την κατάσταση. Παραμένουμε στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητάς μας. Το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις ενέργειές του. Θα επιλέξουμε την αντίδρασή μας αναλόγως. Οι IDF παραμένουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν και τους τρομοκράτες πληρεξουσίους του, καθώς συνεχίζουμε την αποστολή μας να υπερασπιστούμε το κράτος του Ισραήλ», προσέθεσε.

H Jerusalem Post αναφέρει ότι υπάρχουν αναφορές ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό «λίστα πιθανών στόχων» για μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν.

«Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο», μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της νέας συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους. Παράλληλα αναφέρεται ότι το Ισραήλ θέλει να δράσει κατά του Ιράν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Channel 12, συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με καθεμία από αυτές να είναι μια «επώδυνη» απάντηση κατά του Ιράν, η οποία όμως δεν θα πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο. Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στοχεύει, επίσης, σε ένα χτύπημα το οποίο δεν θα μπλοκάρουν οι ΗΠΑ.


Ένας πιθανός στόχος στο έδαφος του Ιράν είναι το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Άλλος στόχος είναι μία από τις βασικές εγκαταστάσεις του πυρηνικού προγράμματος. Στόχους επίσης αποτελούν εργοστάσια και αεροδρόμια που απογειώνονται τα drones.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *