Σουδάν: Τρείς νεκροί από τις συγκρούσεις του στρατού με τους αντάρτες RSF – Μεγάλη ανησυχία για κλιμάκωση

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε μία τοπική ιατρική οργάνωση.


Φωτιές έχουν εκδηλωθεί σε σημεία της πρωτεύουσας της χώρας, το Χαρτούμ, ενώ οι μάχες γίνονται όλο και πιο έντονες και ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ακούγονται ριπές από βαρύ οπλισμό. Την ίδια ώρα, αναφέρεται ότι μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη.

Επίσης, αναφέρεται ότι σημειώνονται εκρήξεις και οι διεθνείς πρεσβείες στο Σουδάν καλούν τους πολίτες να μείνουν σε κλειστούς χώρους και να αναζητήσουν καταφύγιο.

Μάλιστα, οι RSF δήλωσαν ότι είχε θέσει υπό τον έλεγχό της το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Εικόνες και βίντεο δείχνουν καπνό σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ πρακτορεία αναφέρουν ότι τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους.


Η σύγκρουση ακολουθεί ημέρες έντασης μεταξύ του στρατού και των ισχυρών RSF.


Το ρήγμα μεταξύ των δυνάμεων ήρθε στην επιφάνεια την Πέμπτη, όταν ο στρατός δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις των RSF έγιναν χωρίς συντονισμό και ήταν παράνομες.

Σε ανακοίνωση των RSF το Σάββατο οι ενέργειες του στρατού χαρακτηρίστηκαν «ωμή επίθεση» και ζητήθηκε η καταδίκη τους.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σήμερα στο Reuters ότι έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φάσερ.

Τι λέει ο στρατός


Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν δήλωσε στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην τηλεόραση Al Jazeera Mubasher TV ότι ο στρατός θα αντιδράσει σε οποιεσδήποτε “ανεύθυνες” ενέργειες, καθώς οι δυνάμεις του συγκρούονται με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο ταξίαρχος Νάμπιλ Αμπντάλα δήλωσε στη συνέντευξη ότι μερικοί πολιτικοί προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν τον στρατό. Ο ίδιος είπε ότι οι δυνάμεις RSF είχαν ισχυρή παρουσία στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης.

Ο διοικητής των παραστρατιωτικών δυνάμεων RSF κατηγορεί τον στρατό για προσπάθεια πραξικοπήματος

Ο διοικητής των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί, χαρακτήρισε τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ως εγκληματία, κατηγορώντας τον στρατό για τη διενέργεια πραξικοπήματος, σε μία σημερινή ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Ο Χεμεντί είπε ότι οι στρατιώτες του οδηγήθηκαν στην πολεμική αντιπαράθεση, καθώς οι συγκρούσεις με τον στρατό ξέσπασαν σε όλη τη χώρα, μετά από ημέρες κλιμάκωσης της έντασης.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *