Σήμερα η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, το πρόγραμμα

Μία ιστορική μέρα ξημέρωσε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πλήθη έχουν ήδη ξεκινήσει να συγκεντρώνονται για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, την πρώτη τέτοιου είδους τελετή εδώ και 70 χρόνια, από την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.


Δίπλα στον βασιλιά Κάρολο θα σταθεί η βασιλική σύζυγος Καμίλα.

Η στέψη του ζεύγους θα πραγματοποιηθεί στο αβαείο του Ουέστμινστερ και θα την παρακολουθήσουν 2.300 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων βασιλείς και βασίλισσες από όλο τον κόσμο, από την Γηραιά Ήπειρο μέχρι το μακρινό Μπουτάν, αρχηγοί κρατών, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η τελετή αναμένεται να ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Συνεπώς, θα είναι πιο σύντομη από την τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ πριν από 7 δεκαετίες, που κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες και ήταν η πρώτη ζωντανή βασιλική εκδήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.


Την τελετή θα διευθύνει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι και περιλαμβάνει έξι στάδια:


  1. την αναγνώριση,
  2. τον όρκο,
  3. το χρίσμα,
  4. την ενθρόνιση,
  5. τη στέψη και
  6. την απόδοση τιμών.

Live εικόνα από τις προετοιμασίες:

Πριν την τελετή ο Κάρολος και η Καμίλα θα ξεκινήσουν από το παλάτι του Μπάκιγχαμ με την βασιλική άμαξα που είχε χρησιμοποιήσει για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο η βασίλισσα Ελισάβετ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Στέψης:

9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.


11:30 – 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αβαείο

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 – Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αβαείου του Γουεστμίνστερ.

12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αβαείου

1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αβαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

«Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα»

Η αστυνομική κάλυψη της τελετής έχει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα» σε αυτό που η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου περιγράφει ως «τη μεγαλύτερη μονοήμερη αστυνομική κινητοποίηση εδώ και δεκαετίες» στη χώρα.

Για να διασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια, υπολογίζεται ότι συνολικά για το τριήμερο των εορτασμών στο Λονδίνο θα χρησιμοποιηθούν 29.000 αστυνομικοί.

Μόνο την ημέρα της στέψης σε υπηρεσία θα είναι 11.500 ενώ τα μέτρα ασφαλείας στην βρετανική πρωτεύουσα θα είναι δρακόντεια.

Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται ελεύθεροι σκοπευτές που θα έχουν ακροβολιστεί στις οροφές κτιρίων και πολλοί αστυνομικοί με πολιτική περιβολή ανάμεσα στο πλήθος. Επίσης, -κατά τη διάρκεια του τελετουργικού- ο χώρος εναέριας κυκλοφορίας πάνω από το Λονδίνο θα είναι κλειστός.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 σκέψεις για “Σήμερα η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, το πρόγραμμα”