Σεισμός 7,8 Ρίχτερ: Ξεπέρασαν τους 8.700 οι νεκροί – Ενισχύεται η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ

Ένας εφιάλτης δίχως τέλος εκτυλίσσεται στην Τουρκία και την Συρία, με τους διασώστες να προσπαθούν παρά το ψύχος να εντοπίσουν σημάδια ζωής κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες τα ξημερώματα της Δευτέρας.


Στο μεταξύ, τους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες.

Ειδικότερα, 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία από την ισχυρή σεισμική δόνηση, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD).

Παράλληλα, ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.


«Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, περισσότερες από 50 ώρες μετά τον σεισμό», επεσήμανε η οργάνωση.


Επίσης, το υπουργείο Υγείας της Συρίας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στις περιοχές της χώρας που ελέγχει η Δαμασκός ανήλθε σε 1.250, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων al Ikhbariya. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.054.

Περισσότερα από 5.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει στην Τουρκία

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), Ορχάν Τατάρ τουλάχιστον  5.775 κτίρια κατέρρευσαν. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού 941 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μόνο στην πόλη Καχραμανμάρας.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές κάνουν οι διασώστες, συμπεριλαμβανομένου και η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ, η οποία έχει ήδη απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μια γυναίκα, ένα αγόρι 15 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ, μέχρι στιγμής, η 1η ΕΜΑΚ, μαζί με το ΕΚΑΒ, έχει καταφέρει συνολικά να βγάλει ζωντανούς από τα ερείπια τέσσερις ανθρώπους. Χθες, διέσωσαν τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, με την εν λόγω επιχείρηση να καταγράφεται σε ένα άκρως συγκινητικό βίντεο.


«Οι τέσσερις αυτοί ζωντανοί βγήκαν πόντο – πόντο, σκάβουν τα παιδιά μας πόντο – πόντο, για να μην κάνουν φθορές στα υποστηλώματα και να μην υπάρξουν καταρρεύσεις. Το έδαφος είναι σαθρό», εξήγησε ο κ. Αρτοποιός.

Ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, συγκινημένος από τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, σημείωσε ότι «οι συνάδελφοί μας της 1ης ΕΜΑΚ δουλεύουν όλο το 24ωρο, η καταπόνησή τους είναι τεράστια και το συναισθηματικό βάρος μεγάλο. Δουλεύουν στο κόκκινο. Έχουν την προσοχή τους στο 100% μήπως ακούσουν μια ανθρώπινη φωνή, ένα παιδάκι. Όταν είδατε τον διασώστη της ΕΜΑΚ να κλαίει είναι η ένταση της στιγμής».

Ενισχύεται η ελληνική αποστολή στις πληγείσες περιοχές

Επιπλέον, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι αναμένεται να αναχωρήσει δεύτερο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, αποτελούμενο από 15 άτομα και τρεις ακόμη διασώστες του ΕΚΑΒ καθώς και έναν ακόμη διασωστικό σκύλο (βελγικός ποιμενικός).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *