Ρωσία: Φυλάκιση έξι ετών σε μπλόγκερ που απηύθυνε εκκλήσεις για εμπρηστικές επιθέσεις σε στρατολογικά γραφεία

Σε φυλάκιση έξι ετών καταδίκασε σήμερα ένα Ρωσικό δικαστήριο έναν 35χρονο μπλόγκερ, ο οποίος σε αναρτήσεις του στο διαδίκτυο κατήγγειλε την ευρείας κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.


Ο Νικολάι Φαραφόνοφ κρίθηκε ένοχος από στρατιωτικό δικαστήριο για «δημόσιες εκκλήσεις για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε αναρτήσει «βίντεο και μηνύματα» μέσω των οποίων ζητούσε την πυρπόληση στρατολογικών γραφείων.

Στα δύο και πλέον χρόνια του πολέμου στην Ουκρανία, δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε στρατολογικά γραφεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Memorial, η οποία τον χαρακτηρίζει «πολιτικό κρατούμενο», ο Νικολάι Φαραφόνοφ ζούσε σε μια μικρή πόλη της Δημοκρατίας Κόμι και διατηρούσε κανάλι στην πλατφόρμα Telegram μέσω του οποίου επέκρινε έντονα την επίθεση κατά της Ουκρανίας. Αναφερόταν στις απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, στην καταστολή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, στην «πατριωτική» εκπαίδευση στα σχολεία, καθώς και στα κακώς κείμενα στην περιοχή του.


Τον Οκτώβριο του 2022, του είχε επιβληθεί πρόστιμο για «απαξίωση» του στρατού με αφορμή διαδικτυακό σχόλιο σχετικά με τους θανάτους παιδιών στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Φαραφόνοφ δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε να δημοσιεύει επικριτικά για το Κρεμλίνο μηνύματα, έως ότου συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *