Προκαλεί… επετειακά ο Ερντογάν! «Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης»

Την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά εναντίον της Ελλάδας βρήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του με αφορμή την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης.


Τονίζοντας ότι σήμερα συμπληρώνεται η 99η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε: «Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, χαράχτηκαν τα χερσαία σύνορά μας, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμεινε στην Ελλάδα και διασφαλίστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει παρακολουθήσει σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Ωστόσο, πρόσφατα, ιδίως από την πλευρά της Ελλάδας, οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή διαβρώθηκαν σκόπιμα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την πίστη στη συνθήκη. Είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να προστατεύσει τα δικαιώματα του αγαπημένου μας έθνους».

«Ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και της Δημοκρατίας μας, ενισχύει επίσης την ενεργό θέση της σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον Μουσταφά Κεμάλ, τους συμπολεμιστές του και τους μάρτυρές μας με έλεος και τιμώ τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *