Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα εν μέσω έρευνας για διαφθορά

 

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την παραίτησή του εν μέσω έρευνας για φερόμενες παρατυπίες που διέπραξε η με σοσιαλιστική πλειοψηφία κυβέρνησή του στη διαχείριση προγραμμάτων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου στη χώρα.


Ο Κόστα ανακοίνωσε την απόφασή του σε τηλεοπτικό διάγγελμα έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Είπε πως η συνείδησή του είναι καθαρή, αλλά δεν θα ξαναείναι υποψήφιος πρωθυπουργός.

Νωρίτερα σήμερα εισαγγελείς κατονόμασαν επισήμως τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως ύποπτο και έθεσαν υπό κράτηση τον προσωπάρχη του Κόστα. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο Κόστα είναι “πλήρως διαθέσιμος να συνεργαστεί” με το δικαστικό σύστημα μετά τη δήλωση των εισαγγελέων ότι αποτελεί επίσης στόχο έρευνας.

“Η αξιοπρέπεια των λειτουργιών του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με οποιαδήποτε υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή συμπεριφορά του και ακόμη λιγότερο με την υποψία της πρακτικής οιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας”, δήλωσε ο Κόστα στους δημοσιογράφους.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *