Πωλούν στο darkweb δεδομένα από χακαρισμένες πιστωτικές!

Η πολυεθνική Επιχείρηση «Carding Action 2021», υπό την ηγεσία των Διωκτικών Αρχών της Ιταλίας και με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Europol, έβαλε στο στόχαστρο απατεώνες που πουλούσαν και αγόραζαν παραβιασμένα στοιχεία καρτών, σε ιστότοπους, που πωλούν δεδομένα κλεμμένων πιστωτικών καρτών, γνωστά ως καταστήματα καρτών και αγορές του Dark Web.


Η Επιχείρηση αυτή ήρθε σε συνέχεια της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων, που βρίσκονταν πίσω από την «αγορά» DeepSea, με περισσότερες από 100.000 αναρτήσεις παράνομων προϊόντων. Τέσσερις διαχειριστές συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν 3,6 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα.  

Στο πλαίσιο της τρίμηνης Επιχείρησης «Carding Action», εντοπίστηκαν 12 πωλητές που πουλούσαν παραβιασμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών και αναλύθηκαν 49.761 στοιχεία από δεδομένα κλεμμένων καρτών. Οι συνολικές ζημίες που αποτράπηκαν υπολογίζονται σε 14 εκατ. ευρώ. 

Η ένταση και η έκταση των κυβερνοεπιθέσεων τους τελευταίους μήνες έχει σημάνει συναγερμό στις Διωκτικές Αρχές αλλά και στα επιτελεία των τραπεζών, που διαπιστώνουν ότι ανυποψίαστοι πελάτες τους και καταναλωτές πέφτουν θύματα καλοστημένης απάτης. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκίνησε νέα πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου οι καταναλωτές να λάβουν γνώση των νέων ηλεκτρονικών παγίδων, που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες.

Ως «Δούρειος Ίππος» χαρακτηρίζονται τα e-shops, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και ουκ ολίγες φορές αποδεικνύεται ότι λειτουργούν ως βιτρίνα για απάτες.


Επικαιροποιώντας τον κατάλογο συστάσεων της, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προτείνει:


-Κάντε χρήση εγχώριων ιστοσελίδων λιανικών πωλήσεων, όταν είναι δυνατόν – είναι πιθανότερο να λύσετε τυχόν προβλήματα που θα ανακύψουν.  

-Πραγματοποιήστε την έρευνα σας – ελέγξτε τις κριτικές προτού προβείτε σε κάποια αγορά. 

-Χρησιμοποιήστε πιστωτικές κάρτες – έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας επιστραφούν τα χρηματικά ποσά σε περίπτωση απάτης.  

-Πληρώστε μόνο μέσω μιας ασφαλούς υπηρεσίας πληρωμών – Σας ζητούν μεταφορά χρημάτων; Σκεφτείτε το διπλά!  


-Πληρώστε μόνο εφόσον είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μέσω ασφαλών συνδέσεων – αποφεύγετε τη χρήση δωρεάν ή ανοικτών δημόσιων δικτύων WiFi.  

-Πληρώστε μόνο μέσω ασφαλούς συσκευής – Διατηρείτε το λειτουργικό σας σύστημα και λογισμικό ασφαλείας ενημερωμένο. 

-Προσοχή στις διαφημίσεις που προσφέρουν εξωφρενικές προσφορές ή θαυματουργά προϊόντα – Εάν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικο!  

-Αναδυόμενο παράθυρο που ισχυρίζεται ότι έχετε κερδίσει βραβείο; Σκεφτείτε το ξανά. Ενδεχομένως να κερδίσατε κακόβουλο λογισμικό.  

-Εάν δεν παραλάβετε το προϊόν σας, επικοινωνήστε με τον έμπορο/πωλητή. Εάν δεν λάβετε απάντηση, επικοινωνήστε με την τράπεζα συνεργασίας σας 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *