Πόλεμος στο Ισραήλ: «Φλέγεται» ξανά η Μέση Ανατολή – Εκτός ελέγχου οι συγκρούσεις, δεκάδες νεκροί

Ξανά σε πόλεμο βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς, μετά το μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύθηκε στο νότιο και κεντρικό μέρος της χώρας το πρωί του Σαββάτου ενώ ένοπλοι εισέβαλαν στη χώρα και κατέλαβαν πόλεις.


Περίπου 44 άνθρωποι είναι νεκροί όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία επείγουσας ιατρικής Magen David Adom του Ισραήλ και περισσότεροι από 700 είναι τραυματισμένοι.

Τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς, μετέδωσε ο ισραηλινός σταθμός N12.

Αξιωματούχοι Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι 198 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

Ο επιχειρησιακός ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας Κασάμ της οργάνωσης, ο Σαλάχ αλ Αρούρι, δήλωσε ότι η οργάνωση κρατάει αιχμαλώτους αρκετούς Ισραηλινούς ώστε να υποχρεώσει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του.


Από την άλλη, το ισραηλινό δίκτυο N12 μετέδωσε ότι περίπου 50 ισραηλινοί όμηροι κρατούνται από ενόπλους της Χαμάς στο κιμπούτς Μπίρι κοντά στο σύνορο με τη Γάζα.


Νετανιάχου: «Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε πόλεμο, ύστερα από την αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο, όχι σε επιχείρηση, όχι σε κλιμάκωση, σε πόλεμο», ανέφερε ο Ισραηλινός ηγέτης σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του από το αρχηγείο του στρατού στο Τελ ΑΒίβίβ.

«Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν φαντάζεται», τόνισε και συνέχισε:


«Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε».

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ απηύθυνε αντίστοιχο μήνυμα. Το Ισραήλ επιστράτευσε τους εφέδρους και ο Γκάλαντ δήλωσε ότι το «Ισραήλ θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».

Χερσαίες μάχες στο Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας

Τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν χερσαίες μάχες «σε πολλά σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» κατά των μαχητών που διείσδυσαν «χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα» διά θαλάσσης και ξηράς, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή, πολεμούμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίχαρ Εχτ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. «Μαχόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας…Οι δυνάμεις μας μάχονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος», δήλωσε ενώ ανέφερε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι «υπάρχουν απώλειες, φυσικά».

Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντεΐφ, κάλεσε τους απανταχού Παλαιστίνιους να πολεμήσουν κατά του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι «αυτή είναι η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης».

Μάλιστα, είπε ότι η επίθεση ήταν η αρχή της «Επιχείρησης Καταιγίδα Αλ Άκσα» και ήταν απάντηση στην ισραηλινή βία στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

«Σήμερα ο λαός ανακτά την επανάστασή του», δήλωσε στο μήνυμά του ο Μοχάμεντ Ντεΐφ. «Πρέπει να βάλουμε φωτιά στη γη κάτω από τα πόδια των κατακτητών», πρόσθεσε ο Ντεΐφ.

Η Μάλτα ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών ζήτησε η Μάλτα έπειτα από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσαν σήμερα διπλωμάτες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΣΑ θα συγκληθεί αύριο Κυριακή.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *