Πηλείδου – Υπ. Ενέργειας Κύπρου: «Εάν ο EastMed δεν είναι τεχνοοικονομικά εφικτός, να μη συντηρείται πολιτικά»

Η Νατάσα Πηλείδου, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, αναφέρθηκε στην αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ στο ζήτημα του αγωγού EastMed. 


Αρχικά, σχολίασε :«Oι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ εμπλεκόμενο μέρος στον EastMed, οπότε ο όρος «υπαναχώρηση» ίσως δεν αρμόζει. Σίγουρα όμως πρόκειται για ένα περίπλοκο έργο, δύσκολο οικονομικά και τεχνικά αλλά η πολιτική στήριξη από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ συνεχίζει να υφίσταται, όπως φαίνεται από τις τελευταίες διαβεβαιώσεις της Τριμερούς που έγινε τον Δεκέμβριο».

Ενώ, πρόσθεσε: «Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού χωρίς τη χρηματοδότηση το έργο, όντας δύσκολο οικονομικά, είναι ανέφικτο. Μέχρι σήμερα το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση 36,5 εκατομμύρια. Πρόσθεσε ότι η πράσινη ανάπτυξη και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι κάτι σημαντικό, όμως σίγουρα και το έργο του  EastMed προσπαθεί μέσα από διάφορες καινούργιες προσεγγίσεις να γίνει πιο πράσινο. Έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις στην Κομισιόν ότι η μεταφορά υδρογόνου μέσα από τον αγωγό θα καταστεί δυνατή με τις επόμενες μελέτες, φυσικά το κατά πόσον αυτό θα είναι οικονομικά εφικτό και θα οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου, αυτό είναι διαφορετικό θέμα. Οι μελέτες αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2022 αλλά σίγουρα το έργο δεν παύει να είναι δύσκολο οικονομικά για τον λόγο ότι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου για να είναι βιώσιμο».

Τέλος, δε δίστασε να αναφέρει: «Εάν το έργο δεν είναι εφικτό και δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, τότε το να συντηρείται πολιτικά είναι κάτι που δεν χρειάζεται να γίνεται. Υπάρχει και παραπληροφόρηση στον κόσμο».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *