ΟΗΕ: Ο πληθυσμός της Γάζας «δεν έχει χρόνο, ούτε επιλογές»

Ο πληθυσμός της Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται συνεχώς εδώ και εβδομάδες από τον ισραηλινό στρατό, «δεν έχει πλέον χρόνο, δεν έχει επιλογές», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στη Γενεύη.


«Απέναντι στους βομβαρδισμούς, στις στερήσεις και στις αρρώστιες, σε έναν χώρο όλο και πιο περιορισμένο (οι Παλαιστίνιοι) είναι αντιμέτωποι με το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας τους από το 1948 και εντούτοις ήταν μια οδυνηρή ιστορία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της UNRWA, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες.

Ο Λαζαρινί εξηγεί ότι «οι κάτοικοι της Γάζας ήδη στοιβάζονται στο λιγότερο από το ένα τρίτο του αρχικού εδάφους, κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα».

Αναφέρει επίσης ότι είδε ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια να ακινητοποιείται από τον πληθυσμό, που ζητά τροφή και τη καταβροχθίζει μέσα στον δρόμο.

««Είναι μη ρεαλιστικό να νομίζουμε ότι οι άνθρωποι θα παραμείνουν ανθεκτικοί απέναντι σε τέτοιες συνθήκες διαβίωσης, κυρίως όταν τα σύνορα είναι τόσο κοντά», πρόσθεσε.


Η πόλη της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα, όπου βρίσκεται το μοναδικό ανοιχτό πέρασμα στην ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας, από 280.000 κατοίκους που είχε, τώρα αριθμεί «περισσότερο από ένα εκατομμύριο», υπογράμμισε ο Λαζαρινί.


Ο Λαζαρινί δήλωσε ότι η ικανότητα της UNRWA να παρέχει υπηρεσίες στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης αφότου περισσότερα από 130 μέλη του προσωπικού της σκοτώθηκαν στον θύλακα.

«Ολόκληρη η ανθρωπιστική ανταπόκριση εντός του παλαιστινιακού εδάφους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ικανότητες της UNRWA. Η βοήθεια αυτή «είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης», τόνισε. Χθες, Τρίτη ο αξιωματούχος είχε μιλήσει για «την κόλαση επί της γης» περιγράφοντας την κατάσταση

Η επίθεση την 7η Οκτωβρίου του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς – το οποίο ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας – στο ισραηλινό έδαφος προκάλεσε τον θάνατο 1.200 ανθρώπων, ενώ 240 άνθρωποι κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, που κήρυξαν τον πόλεμο στη Χαμάς.

‘Εκτοτε, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει συνεχώς το μικρό και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο έδαφος και άρχισε να διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις τόσο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας όσο και στη νότια, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν μετακινηθεί ελπίζοντας να βρουν εκεί λίγη ανάπαυλα.


Η Λωρίδα της Γάζας τελεί επίσης υπό σχεδόν πλήρη αποκλεισμό.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μετρά ήδη 18.608 νεκρούς από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων την 7η Οκτωβρίου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *