ΟΗΕ: Αναστολή παράδοσης της επισιτιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα για λόγους ασφαλείας

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης (WFP) των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις παραδόσεις επισιτιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα έως ότου οι συνθήκες στην περιοχή επιτρέψουν την ασφαλή διανομή.


Το WFP γνωστοποίησε ότι προσπάθησε να επαναλάβει τις παραδόσεις τροφίμων στο βορρά την Κυριακή, αφού ήδη είχαν ανασταλεί για τρεις εβδομάδες λόγω επίθεσης σε φορτηγό της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και την απουσία ενός λειτουργικού συστήματος ανθρωπιστικής ειδοποίησης.

Την Κυριακή, ένα κομβόι φορτηγών άρχισε να κατευθύνεται προς την πόλη της Γάζας, όπου έφτασε με δυσκολία, καθώς πεινασμένα πλήθη προσπαθούσαν να επιτεθούν στα φορτηγά. Στη συνέχεια, κατά την άφιξη στην πόλη, τα φορτηγά αντιμετώπισαν πυρά, βεβαίωσε η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία επιπροσθέτως ανέφερε ότι την επόμενη μέρα φορτηγά με επισιτιστική βοήθεια λεηλατήθηκαν μεταξύ της Χαν Γιουνίς στο νότο και του Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Γάζα.

«Η απόφαση να σταματήσουν οι παραδόσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν ελήφθη εύκολα, καθώς γνωρίζουμε ότι σημαίνει περαιτέρω επιδείνωση και περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα», ανέφερε σε ανακοίνωση το WFP από την έδρα του στη Ρώμη.

Τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ – το WFP, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF – σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα προειδοποιούν ότι τα τρόφιμα και το ασφαλές νερό είναι «απίστευτα σπάνια, ενώ οι ασθένειες κάνουν θραύση… με αποτέλεσμα ένα οξύ κύμα υποσιτισμού στη Γάζα», τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.


Η επισιτιστική κρίση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου τον Ιανουάριο ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών διαπιστώθηκε ότι είναι οξύ υποσιτισμένο και «η κατάσταση σήμερα είναι πιθανό να είναι ακόμη χειρότερη», ανέφεραν οι υπηρεσίες.


Ανεξάρτητη έρευνα του κέντρου Τζον Χόπκινς για την ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια προειδοποιεί ότι ακόμη και αν σταματήσουν αύριο οι εχθροπραξίες στη Γάζα, περίπου 8.000 επιπλέον άνθρωποι θα πεθάνουν τους επόμενους 6 μήνες εξαιτίας της κρίσης της δημόσιας υγείας. Με τα νοσοκομεία κατεστραμμένα, το 85% των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα είναι αυτή τη στιγμή άστεγοι, σε μεγάλο βαθμό υποσιτίζονται και ασθένειες όπως η διάρροια εξαπλώνονται συνεχώς στα υπερπλήρη καταφύγια.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *