Οι υπουργοί εξωτερικών Ρωσίας – Τουρκίας μίλησαν για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συζήτησε τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και για την Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.


H Μόσχα έχει απειλήσει να εγκαταλείψει τη συμφωνία με την αιτιολογία ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της Η συμφωνία λήγει στις 17 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι πίεζε τη Ρωσία να επεκτείνει τη συμφωνία, τουλάχιστον κατά τρεις μήνες.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο καταδίκασε τον επαναπατρισμό από την Τουρκία ουκρανών διοικητών που, βάσει πρωτύτερης συμφωνίας, θα παρέμεναν αιχμάλωτοι μέχρι το τέλος του πολέμου.

Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε ότι πέτυχε την επιστροφή μελών του Τάγματος Αζόφ, μετά από «διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά». Τους διοικητές αυτούς υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Βολντίμιρ Ζελένσκι κατά την αποχώρησή του από την Τουρκία, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.


«Η επιστροφή των διοικητών του Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια άμεση παραβίαση των όρων υφιστάμενων συμφωνιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τον οποίο τόσο η Ουκρανία όσο και η Τουρκία παραβίασαν τους όρους της συμφωνίας.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *