“Ο Λίβανος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα”, κάνω ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η χώρα να μην “μπει στον πόλεμο” δηλώνει ο πρωθυπουργός Μικάτι

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε σήμερα πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η χώρα του να μην “μπει στον πόλεμο” μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.


Από την αρχή του πολέμου, ο οποίος ξέσπασε μετά την χωρίς προηγούμενο αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι σύμμαχοί της αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα πυρά κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, δηλώνοντας ότι θέλουν να στηρίξουν τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μικάτι υπογράμμισε ότι δεν μπορεί “να αποκλείσει μια κλιμάκωση”. “Κάνω το καθήκον μου για να αποτρέψω την είσοδο του Λιβάνου στον πόλεμο”, δήλωσε. “Ο Λίβανος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα”.

Ο Μικάτι, ο οποίος ηγείται ντε φάκτο της χώρας που δεν έχει πρόεδρο εδώ και έναν χρόνο, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν η Χεζμπολάχ, με την οποία διατηρεί επαφές, θέλει έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ.

“Όλα συνδέονται με τις εξελίξεις στην περιοχή”, δήλωσε, εκτιμώντας ότι ελλείψει μιας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι κίνδυνοι μιας “περιφερειακής κλιμάκωσης” είναι μεγάλοι.


Αναλυτές εκτιμούν ότι μια κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επέμβει πιο ανοιχτά.


“Έως σήμερα, βλέπω ότι η Χεζμπολάχ δρα με σύνεση και λογική” αλλά ταυτόχρονα “δεν μπορώ να καθησυχάσω τους Λιβανέζους”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *