Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επισκέπτεται το Κίεβο εν μέσω αυξανόμενης δυσφορίας στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έφθασε σήμερα στο Κίεβο χωρίς να έχει ανακοινωθεί η επίσκεψη του και εξέφρασε την αμερικανική υποστήριξη «για μεγάλο χρονικό διάστημα», καθώς εγείρονται διαρκώς ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της ζωτικής σημασίας δυτικής βοήθειας, με την εισβολή της Ρωσίας να παρατείνεται.


Ο Όστιν που συνοδεύεται από τον επικεφαλής της Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη φωτογραφήθηκε χαμογελαστός την στιγμή της χειραψίας με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Όστιν στο Κίεβο από τον Απρίλιο του 2022.

«Το μήνυμα που σας μεταφέρω σήμερα, κ. Πρόεδρε, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι μαζί σας. Θα παραμείνουμε μαζί σας για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Όστιν στον Ζελένσκι ύστερα από μια ολονύκτια διαδρομή με τρένο από την Πολωνία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ δήλωσε ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την «ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία στον αγώνα της για ελευθερία».

Ο Ζελένσκι είπε στον Όστιν ότι η επίσκεψη του είναι «ένα πολύ σημαντικό σημάδι» για την Ουκρανία. «Υπολογίζουμε στην υποστήριξη σας» είπε ο Ζελέσνσκι στον Όστιν.


Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω αυξανόμενης δυσφορίας στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ τον Νοέμβριο του επόμενου έτους θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου δίνουν προτεραιότητα στη βοήθεια προς το Ισραήλ, παρότι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα και τους δύο συμμάχους.

Κατ’ ιδίαν, κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι οι παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας μπορεί να γίνονται λιγότερο συχνές, αντανακλώντας την ευρύτερη ανησυχία για τα επίπεδα υποστήριξης που απαιτούνται στον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ρωσίας, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας για το επόμενο έτος έχει έλλειμμα άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πρέπει να καλυφθεί.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *