Νορβηγία: Τα ενυπωσιακά πλάνα από την προσγείωση δύο μαχητικών F-35A σε αυτοκινητόδρομο για ανεφοδιασμό στο πλαίσιο άσκησης

 

Στη Νορβηγία δύο μαχητικά αεροσκάφη F-35A της Lockheed Martin προσγειώθηκαν για πρώτη φορά σε αυτοκινητόδρομο για ανεφοδιασμό. Όχι, δεν επρόκειτο για κάποια αναγκαστική προσγείωση, καθώς όλα έγιναν στο πλαίσιο άσκησης.


Τα δύο αεροσκάφη F-35A της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Νορβηγίας προσγειώθηκαν στο Τέρβο της κεντρικής Φινλανδίας χθες (21.9.2023) το μεσημέρι στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης.

Αμέσως μετά την προσγείωση, πραγματοποιήθηκε ο ανεφοδιασμός τους χωρίς να σβήσουν οι κινητήρες, ανακοίνωσε ο στρατός της Νορβηγίας, και στη συνέχεια τα μαχητικά αεροσκάφη F-35A απογειώθηκαν εκ νέου.

Αυξάνεται η επιβίωσή τους σε καιρό πολέμου

«Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι ευάλωτα επί του εδάφους, επομένως με το να μπορούν να χρησιμοποιούν μικρά στρατιωτικά αεροδρόμια – και εν προκειμένω αυτοκινητοδρόμους – αυξάνεται η δυνατότητά τους επιβίωσης σε καιρό πολέμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποπτέραρχος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Νορβηγίας Ρολφ Φόλαντ.

Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, μοιράζεται με τη Ρωσία σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων. Η Νορβηγία είναι ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας.


 

Ένας άλλος τύπος του F-35, το F-35B, το οποίο μπορεί να προσαπογειώνεται κάθετα, είχε προσγειωθεί στο παρελθόν σε δρόμους.


Αυτή ήταν η πρώτη φορά για το συγκεκριμένο μοντέλο του F-35, το οποίο δεν μπορεί να προσαπογειωθεί κάθετα.

Τα F-16 μπορούν επίσης να προσγειώνονται σε δρόμο.

Η Φινλανδία σχεδιάζει να αγοράσει 64 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από την Lockheed Martin.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *