Νίγηρας: Σοβαρή ανησυχία από το Κρεμλίνο – Δεν σχεδιάζει απομάκρυνση πολιτών η Γερμανία

Το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές στον Νίγηρα και για επιστροφή στη νομιμότητα, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας.


“Αυτό που συμβαίνει εκεί προκαλεί σοβαρή ανησυχία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στο καθημερινό τηλεφωνικό ραντεβού του με τον Τύπο.

“Καλούμε για την αποκατάσταση το ταχύτερο δυνατό της νομιμότητας στη χώρα, σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ανθρώπινων απωλειών”, πρόσθεσε.

Στη Γερμανία, εκπρόσωποι των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών δήλωσαν πως η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει απομάκρυνση Γερμανών πολιτών ή στρατιωτών από τον Νίγηρα σε αυτή τη φάση στη βάση της αξιολόγησης της τρέχουσας κατάστασης εκεί.

“Η αξιολόγησή μας της κατάστασης είναι πως (μια εκκένωση) δεν χρειάζεται ακόμη”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής.


Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δήλωσε εξάλλου πως το Βερολίνο ανέστειλε, όπως και το Παρίσι προχθές Σάββατο, την αναπτυξιακή βοήθεια και τη δημοσιονομική υποστήριξη που παρέχει στον Νίγηρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ.


“Αναστείλαμε όλες τις άμεσες πληρωμές υποστήριξης προς την κυβέρνηση του Νίγηρα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο Σεμπάστιαν Φίσερ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. “Σήμερα το πρωί αποφασίστηκε να ανασταλεί κάθε διμερής συνεργασία για την ανάπτυξη”, πρόσθεσε η συνάδελφός του, εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης, η Καταρίνα Κούφεν.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *