New York Times: Το Ισραήλ εξετάζει συμφωνία με τη Χαμάς για να ελευθερωθούν οι όμηροι

Το Ισραήλ συζητά το ενδεχόμενο να συμφωνήσει με την Χαμάς ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που έχει στα χέρια της η ισλαμιστική οργάνωση όπως αναφέρουν οι New York Times.


Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες υπάρχουν στο τραπέζι δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με πηγές από αξιωματούχους ενώ στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Κατάρ.

Σύμφωνα με μία από τις προτάσεις που συζητούνται, η Χαμάς θα απελευθερώσει 10 έως 20 άμαχους ομήρους – συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών γυναικών και παιδιών καθώς και ξένων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών – με αντάλλαγμα μια σύντομη παύση των μαχών, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από την απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων, εάν τηρηθούν οι όροι, είπαν.

Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς ζητά μια σύντομη παύση, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για τα νοσοκομεία και την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με την πηγή. Οι ισραηλινές αρχές πάντως δεν εμφανίζονται πρόθυμες ως προς την  απελευθέρωση τ κρατουμένων τους.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα και αποκάλυψε τις βασικές αρχές που, όπως είπε, θα καθοδηγήσουν την ειρηνευτική επιχείρηση στην περιοχή μετά τον πόλεμο.


Ανέφερε ότι στη Γάζα «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την προστασία των αμάχων και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς».


«Πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πάρα πολλοί έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους προστατέψουμε και να μεγιστοποιήσουμε τη βοήθεια που θα φτάσει σε αυτούς» πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή ο στρατός του Ισραήλ είναι μέσα στη πόλη της Γάζας και σε απόσταση αναπνοής από το νοσοκομείο που φέρεται να επιχειρεί επιθέσεις η Χαμάς.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *