Νεκροί δύο ακόμα δημοσιογράφοι στο Μεξικό! 150 δολοφονίες από το 2000

Δύο ακόμα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στο Μεξικό, στην πολιτεία Βερακρούς, όπως ανακοίνωσε η πολιτειακή εισαγγελία, διευκρινίζοντας πως ερευνά τα κίνητρα του εγκλήματος.


Η Γιεσένια Μολινέδο, η διευθύντρια του site El Veraz, και η Σέιλα Τζοάνα Γκαρσία, εικονολήπτρια, δολοφονήθηκαν στον δήμο Κοσολεακάκε του Μεξικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του μεξικανικού Τύπου, δολοφονήθηκαν από αγνώστους ένοπλους ενώ βρίσκονταν μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Οι φόνοι τους έγιναν μερικές ημέρες έπειτα από εκείνον του βετεράνου δημοσιογράφου Λουίς Ενρίκε Ραμίρες, 59 ετών, αρθρογράφου της εφημερίδας El Debate, το πτώμα του οποίου βρέθηκε, τυλιγμένο σε πλαστικό, σε δρόμο στην πολιτεία Σιναλόα (βόρεια) την περασμένη Πέμπτη.

 «Δεν θα αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογραφικής δραστηριότητας των θυμάτων», τόνισε η εισαγγελέας Βερόνικα Ερνάντες.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι δύο γυναίκες ασκούσαν παράλληλα με τη δημοσιογραφική τους δουλειά και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, λόγω της οικονομικής κατάστασης που βίωναν.


Ο κυβερνήτης της Βερακρούς, ο Κουιτλάουακ Γκαρσία, ανέφερε πως συγκροτεί ειδικό κλιμάκιο για να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δολοφόνοι τους.


Τουλάχιστον 150 έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, κατά την RSF.

Πριν από τους χθεσινούς θανάτους, οκτώ εργαζόμενοι σε ΜΜΕ είχαν δολοφονηθεί μέσα στο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η μη κυβερνητική οργάνωση Άρθρο 19. Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) από την πλευρά της καταμετρούσε εννέα δολοφονίες πριν από τις χθεσινές.

Πέρυσι, η RSF κατέγραψε επτά δολοφονίες δημοσιογράφων στο Μεξικό, τις περισσότερες στον κόσμο. Ακολούθησε το Αφγανιστάν με έξι.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *