Μόναχο: Πιέσεις στην Τουρκία για ταυτόχρονη ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα την πρόθεση της χώρας της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία και τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν απευθύνει «σαφές μήνυμα» τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Ουγγαρία, ότι «αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων».


«Το μήνυμά μας είναι ότι θελουμε να ενταχθούμε και προτιμούμε αυτό να γίνει από κοινού με τη Σουηδία», δήλωσε η κυρία Μαρίν στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και σημείωσε ότι με την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «κατέστη προφανές» ότι η Φινλανδία έπρεπε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια «πράξη ειρήνης» για εμάς, πρόσθεσε η Φινλανδή πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι η Δύση έπρεπε να είχε αντιδράσει πιο δυναμικά το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας. «Αν είχαμε αντιδράσει όλοι τότε, ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει. Το πιο σημαντικό μάθημα είναι τελικά να μην είμαστε αφελείς» δήλωσε και προανήγγειλε αύξηση των αμυντικών δαπανών της Φινλανδίας, η οποία ήδη καλύπτει τον ΝΑΤΟικό στόχο του 2% του ΑΕΠ.

Η Σάνα Μαρίν ρωτήθηκε ακόμη για την εμπειρία της, όταν χρειάστηκε να απολογηθεί για βίντεο από ιδιωτικές στιγμές της. «Απολογήθηκα επειδή χόρευα, αλλά έκτοτε έχω χορέψει και πάλι», απάντησε και η δήλωσή της έγινε δεκτή με θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρώπη θα ανταποκριθούν στο χρέος τους

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις επαναβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα την προσήλωση της χώρας της στη διατλαντική συνεργασία και στη συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας. «Οι ΗΠΑ και οι Ευρώπη θα ανταποκριθούν στο χρέος τους», τόνισε η κυρία Χάρις και αναφέρθηκε σε ρωσικά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τα οποία έχει εξακριβώσει η αμερικανική πλευρά για τα οποία θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.


«Ο Βλάντιμιρ Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να διχάσει το ΝΑΤΟ, αλλά η Συμμαχία μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ και το άρθρο 5 είναι ατσάλινο», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Χάρις, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, η αμερικανίδα αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στο θάρρος των Ουκρανών, το οποίο συγκινεί, όπως είπε, τους Αμερικανούς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενότητα των συμμάχων θα αντέξει. Διαβεβαίωσε δε, ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».


Αναφερόμενη στον Ρώσο Πρόεδρο, η Κάμαλα Χάρις έκανε λόγο για «επίθεση στις κοινές μας αξίες και στον κοινό ανθρωπισμό», ενώ σε ό,τι αφορά τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σημείωσε ότι έχουν εξεταστεί τα στοιχεία και είναι βέβαιο ότι «πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», για «βαρβαρότητα και απανθρωπιά» και «πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα, τόσο τα γνωστά όσο και τα άγνωστα». Ο αγώνας στην Ουκρανία έχει παγκόσμιες προεκτάσεις και «κανένα έθνος δεν είναι ασφαλές όταν μια χώρα μπορεί να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα μιας άλλης και όταν μια χώρα με ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες μπορεί να δρα ανεξέλεγκτη», πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι «αν ο (Βλάντιμιρ) Πούτιν επιτύχει στην επίθεσή του, τότε άλλα έθνη μπορεί να ενθαρρυνθούν». Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος καταδίκασε ακόμη την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στη Ρωσία από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την σύσφιξη των σχέσεων του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιπληθωριστική πολιτική των ΗΠΑ (IRA), η οποία προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, η κυρία Χάρις διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση αναθεώρησης της οικονομίας μετάβασης στην «καθαρή» ενέργεια και, αναφερόμενη στην Ομάδα Δράσης που συνέστησαν ΗΠΑ και ΕΕ για το θέμα, δήλωσε ότι κατά τις επαφές της με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της Διάσκεψης, διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *