Κόστα Ρίκα: Έρευνα σε βάρος του προέδρου Ροδρίγο Τσάβες

Η εισαγγελία στην Κόστα Ρίκα άρχισε να διενεργεί έρευνα σε βάρος του προέδρου της χώρας Ροδρίγο Τσάβες και μελών της κυβέρνησής του για «άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος», αφού επιχειρηματίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του αρχηγού του κράτους, ενημέρωσε χθες Τρίτη ο θεσμός το Γαλλικό Πρακτορείο.


Η έρευνα σε βάρος του κ. Τσάβες αφορά το ότι φέρεται να επηρέασε τη δίκη που αφορούσε το διαζύγιο και την επιμέλεια των παιδιών του επιχειρηματία Λεονέλ Μπαρούχ, ο οποίος προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον του την 25η Ιουλίου.

Ο κ. Μπαρούχ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κοσταρικανής τράπεζας Corporación BCT και μέλος του ΔΣ του μέσου ενημέρωσης CR Hoy, το οποίο έχει επικριθεί δημόσια από τον κ. Τσάβες.

Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροδρίγκες, ο σύμβουλος της προεδρίας Γκαμπριέλ Βάργκας, η εκτελεστική πρόεδρος του εθνικού ινστιτούτου γυναικών (INAMU) Αντίλια Καραβάκα Σούνιγα και η πρώην σύζυγος του κ. Μπαρούχ, η Γιαφίτ Οάνα.

Ο επιχειρηματίας διατείνεται πως η πρώην σύζυγός του είχε ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση διότι συνέβαλε στη δημιουργία βίντεο που χρησιμοποιήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τον υπουργό Οικονομικών, τον Νόγκι Ακόστα, προκειμένου να καταγγελθεί υπόθεση φερόμενης φοροδιαφυγής.


Στην Κόστα Ρίκα το αδίκημα της άσκησης αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος επισύρει ποινή διετούς φυλάκισης.


Η εισαγγελία δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση, υπογραμμίζοντας πως η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η έρευνα αυτή είναι η δεύτερη σε βάρος του κ. Τσάβες που αρχίζει να διενεργεί η εισαγγελία μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του μήνα. Τη 17η Ιουλίου, η εισαγγελία άρχισε έρευνα για «κατάχρηση εξουσίας» συνδεόμενη με αδίκημα «σε βάρος των δημόσιων οικονομικών».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ζήτησε από την προεδρία να σχολιάσει. Δεν έλαβε απάντηση,

Το υπουργείο Επικοινωνίας διαβεβαίωσε πως σέβεται τη δικαιοσύνη και θα συνεργαστεί στην έρευνα.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *