Κορυφώνεται η αγωνία για το υποβρύχιο στο ναυάγιο του Τιτανικού – «Τους απομένει οξυγόνο για 40 ώρες»

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το υποβρύχιο που εξαφανίστηκε καθώς πραγματοποιούσε επίσκεψη στο ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό.


Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξης Τύπου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, έχει απομείνει αέρας για περίπου 40 ώρες μέσα στο υποβρύχιο, ενώ έχει γίνει αποστολή τηλεχειριζόμενου οχήματος στην τελευταία γνωστή θέση του μικρού σκάφους.

Ο λοχαγός Jamie Frederick ανέφερε ότι έχουν ερευνήσει μια περιοχή 7.600 τετραγωνικών μιλίων, η οποία είναι μεγαλύτερη από την αμερικανική πολιτεία του Κονέκτικατ. «Αυτές οι προσπάθειες αναζήτησης δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα», επεσήμανε, ενώ τόνισε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στους αγνοούμενους επιβαίνοντες, έχουν μείνει γύρω στις 40 ώρες οξυγόνου, με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις πως θα μπορούσαν να αντέξουν συνολικά 96 ώρες ή 4 ημέρες.

Την Κυριακή το κέντρο συντονισμού και διοίκησης στη Βοστώνη τους ενημέρωσε ότι χάθηκε η επαφή με το υποβρύχιο 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της κατάδυσης του την Κυριακή.


Αργότερα ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια αναζήτησης μεταξύ της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, της Διεθνούς Φρουράς, του Polar Prince και της Ακτοφυλακής του Καναδά.


Με καθυστέρηση 8 ώρες δηλώθηκε η εξαφάνιση

Νωρίτερα η Daily Mail αποκάλυψε ότι η εταιρεία OceanGate στην οποία ανήκει το υποβρύχιο που αναζητείται στον Ατλαντικό χρειάστηκε οκτώ ώρες για να δηλώσει την εξαφάνιση του στην Ακτοφυλακή αφότου έχασε επαφή μαζί του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «το υποβρύχιο Titan της εταιρείας βυθίστηκε στις 8 το πρωί της Κυριακής περίπου 400 μίλια νοτιοανατολικά του Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη. Στις 9.45 π.μ. – μία ώρα και 45 λεπτά μετά την κατάδυση – έχασε την επαφή με το μητρικό του πλοίο, το Polar Prince. Όμως δεν αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην αμερικανική ακτοφυλακή μέχρι τις 5.40 μ.μ., οκτώ ώρες αργότερα. Η ακτοφυλακή του Καναδά ειδοποιήθηκε ακόμη αργότερα, στις 9.13 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής».

«1% πιθανότητα να ζουν οι αγνοούμενοι του υποβρυχίου»

Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι το πλήρωμα, που του απομένουν περίπου 45 ώρες οξυγόνου, έχει μόλις 1% πιθανότητες επιβίωσης.

Ο υποπλοίαρχος David Mauget, πρώην διοικητής πυρηνικού υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα το πρωί στην DailyMail.com: «Αν συμβούλευα τον πρωθυπουργό, θα έλεγα ότι οι πιθανότητές τους είναι 1%. Δεν τους έχουμε καν βρει ακόμα. Αν τους βρούμε, θα ανέβαζα τις πιθανότητες στο 15%. Είναι ζοφερό – δεν θέλω να το πω, αλλά προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής. Θαύματα συμβαίνουν [όπως τα αγόρια από την Ταϊλάνδη], αλλά αυτή είναι μια διαφορετική κατάσταση. Πρόκειται για έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *