Κένυα: Η κυβέρνηση χορήγησε την υπηκοότητα στους απάτριδες Πέμπα

Η κυβέρνηση της Κένυας χορήγησε σήμερα υπηκοότητα στα μέλη της κοινότητας Πέμπα, μιας περιθωριοποιημένης ομάδας απάτριδων ανθρώπων, με μια ιστορική απόφαση που χαιρετίστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


Ο πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο παρέδωσε τις ταυτότητες, τα πιστοποιητικά γέννησης και τα διαβατήρια, σε μια τελετή που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της πολιτογράφησης των περίπου 7.000 Πέμπα. «Έτσι μπαίνει επί της ουσίας τέλος στην περιθωριοποίηση της κοινότητας Πέμπα που κρατά εδώ και σχεδόν 100 χρόνια», είπε ο Ρούτο.

Με την απόφαση αυτή παρέχεται επιτέλους στους Πέμπα πλήρης πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στην υγεία, την κοινωνική ασφάλιση αλλά και του δικαίωμα να εργαστούν. Τα μέλη της κοινότητας πιστεύεται ότι κατάγονται από το νησί Πέμπα, στο αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης και εγκαταστάθηκαν στην Κένυα τη δεκαετία του 1930. Σήμερα, οι περισσότεροι ζουν στα κενυατικά παράλια.

Ο πρόεδρος Ρούτο είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η κυβέρνησή του θα αναγνώριζε επισήμως τους Πέμπα δίνοντάς τους την κενυατική υπηκοότητα. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες χαιρέτισε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η χώρα αυτή, αφού χορήγησε υπηκοότητα σε χιλιάδες απάτριδες, μέλη «μη αναγνωρισμένων» κοινοτήτων όπως ήταν οι Μακοντέ και οι Σόνα.

«Είναι ένα άριστο παράδειγμα του πώς μπορούν τα κράτη να ανοίξουν τον δρόμο σε ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την τρομερή κατάσταση, ώστε να βγουν από τη σκιά και να συμμετάσχουν πλήρως στην κοινωνία», είπε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *