Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά των κυανόκρανων


«Βασιζόμαστε στις προσπάθειες του Ισραήλ, υπέρ της ασφάλειας των αποστολών του ΟΗΕ -όπως και των διμερών αποστολών – που έχουν ως στόχο την διατήρηση της ειρήνης στον Λίβανο και της ασφάλειας των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στην περιοχή».


Αυτό τονίζουν, σε κοινή τους, γραπτή δήλωση η οποία υιοθετήθηκε στο περιθώριο της συνόδου Med9 της Κύπρου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Ζητάμε επίσης, άμεση καταπαυση του πυρός και πληρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 από όλες τις πλευρές διότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιτραπεί στο λαό του Ισραήλ και του Λιβάνου να επιστρέψουν στις εστίες τους», προσθέτουν οι τρεις ηγέτες.

Στην δήλωση, παράλληλα, οι επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών χωρών εκφράζουν την καταδίκη και αποδοκιμασία τους και υπογραμμίζουν ότι οι επιθέσεις κατά των κυανοκράνων στον Λίβανο «αποτελούν σοβαρή παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ, βάσει του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διεθνούς, ανθρωπιστικού δικαίου». «Για τις επιθέσεις αυτές δεν υπάρχει δικαιολογία και θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα», υπογραμμίζουν οι Τζόρτζια Μελόνι, Εμανουέλ Μακρόν και Πέδρο Σάντσεθ.

OHE: Οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούν μια πολύ μεγάλη απειλή για τους κυανόκρανους


Η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε πως δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, εκτιμώντας πως τα πυρά του ισραηλινού στρατού συνιστούν «πολύ μεγάλο κίνδυνo» για τους κυανόκρανους στρατιώτες της.

Την Πέμπτη, δύο άλλοι Ινδονήσιοι κυανόκρανοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινά πυρά στο αρχηγείο της UNIFIL, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, με τη Ρώμη να φθάνει στο σημείο να μιλήσει για πιθανά εγκλήματα πολέμου και το Παρίσι να καλεί τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γαλλία για εξηγήσεις, μετά τη νέα επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, στην οποία το Παρίσι έχει μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές.

«Οι επιθέσεις αυτές συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», κατήγγειλε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να δώσουν εξηγήσεις: η Γαλλία καλεί ως εκ τούτου τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Γαλλία στο υπουργείο της Ευρώπης και των Εξωτερικών».

Σήμερα εκ νέου, αναφέρει η UNIFIL, που έχει αναπτύξει 10.000 άνδρες στον νότιο Λίβανο, στο αρχηγείο αυτό «σημειώθηκαν εκρήξεις για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες» κοντά σε παρατηρητήριο και «δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν». Εξάλλου, «ισραηλινά άρματα μάχης προωθήθηκαν» και «ένας εκσκαφέας του ισραηλινού στρατού προκάλεσε πτώση τμημάτων του προστατευτικού τοίχου μιας θέσης του UNIFIL στο λιβανικό χωριό Λαμπουνέ», πρόσθεσε. «Οι ενέργειες αυτές συνιστούν μια πολύ μεγάλη απειλή για τους κυανόκρανους», κατέληξε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *