Ισπανία: Δύο χελώνες καρέτα-καρέτα γέννησαν στη Βαλένθια

Δύο χελώνες καρέτα-καρέτα γέννησαν τα αυγά τους σε δύο διαφορετικές παραλίες της ανατολικής Ισπανίας, το τελευταίο 48ωρο. Οι επιστήμονες σχολιάζουν πως το απειλούμενο είδος μεταναστεύει δυτικότερα, εξέλιξη που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή.


Το Σάββατο μια θαλάσσια χελώνα γέννησε 80 αυγά σε παραλία της Ντένια και σήμερα μια άλλη γέννησε 62 αυγά σε αμμουδιά της Γκάντια, στην περιφέρεια της Βαλένθιας, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ωκεανογραφίας.

Οι χελώνες καρέτα-καρέτα συνηθίζουν να γεννούν τα αυγά τους σε παραλίες της ανατολικής Μεσογείου – όπως της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας. Όμως, τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται επίσης τις ακτές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Η βιολόγος Άνα Λίρια, επικεφαλής της ADS Biodiversidad στη Γκραν Κανάρια, εξήγησε τον Απρίλιο στο πρακτορείο Reuters πως το φαινόμενο οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων στη δυτική Μεσόγειο.

Από το 2012, ο αριθμός των φωλιών σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Το 2020 ανήλθαν σε 84 έναντι μόλις τριών που ήταν ο ετήσιος μέσος όρος την περίοδο 1990-2012, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Global Ecology and Conservation.


Επιστήμονες του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας και του Πανεπιστημίου της Βαλένθιας επισκέφθηκαν τις δύο φωλιές, έλαβαν δείγματα για αιματολογικές εξετάσεις και τοποθέτησαν δορυφορικούς πομπούς για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των θαλάσσιων χελωνών.

Αφαίρεσαν ορισμένα αυγά για να τα μεταφέρουν σε εκκολαπτήριο, προκειμένου τα χελωνάκια αυτά – όταν μεγαλώσουν – να αποτελέσουν μέρος ερευνητικού προγράμματος για την προστασία του είδους. Τα υπόλοιπα αυγά μεταφέρθηκαν σε προστατευόμενη τοποθεσία στο Εθνικό Πάρκο Αλμπουφέρα.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *